Hírek

2009.06.08. 22:08

EP-választás: Jobbik-fölény a romák elleni támadások helyszínein

Budapest - Alig-alig kapott támogatást az MCF Roma Összefogás Párt azokon a településeken, amelyek az elmúlt másfél évben a romákat ért súlyos támadások miatt kerültek reflektorfénybe; ezeken a településeken a Jobbik fölényes győzelmet aratott a roma szerveződés felett.

MTI

 Az Országos Választási Iroda honlapján közölt adatok szerint az MCF Roma Összefogás Párt országosan 13.440 szavazatot (0,47 százalékot) ért el a vasárnapi európai parlamenti (EP) választásokon, amivel az utolsó helyen végzett.

Az MTI összehasonlította azokon a településeken, ahol romák sérelmére követtek el bűncselekményeket, milyen eredményt ért el a két rivális politikai tömörülés.
 
A Borsod megyei Nagycsécsen, ahol tavaly november 3-ra virradóra ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő családi házra, és a támadásban egy 43 éves roma férfi és egy 40 éves roma nő életét vesztette, egyetlen szavazatot sem kapott az MCF, míg a Jobbik 61 voksot tudhatott magáénak a 199 érvényes szavazatból.
 
Tatárszentgyörgyön, ahol idén februárban egy 27 éves apát és ötéves kisfiút lőttek agyon, miközben égő házukból menekültek, a roma összefogás párt 27, a Jobbik 72 szavazatot kapott a leadott 401 érvényes szavazatból.

Tiszalökön, a legutóbbi gyilkosság helyszínén, ahol a roma kisebbség rendkívül magas arányt képviselnek a településen, az MCF 154, a Jobbik viszont 589 voksot kapott.
 
Annak ellenére, hogy Kolompár Orbán, aki az Országos Cigány Önkormányzatot is irányítja az MCF Roma Összefogás Párt mellett, minden olyan településen megjelent, ahol romák sérelmére követtek el támadást, erőszakot, és anyagi, jogi segítséget nyújtott, a szervezetére leadott szavazatok alapján az látszik: nem volt támogatása a roma politikai tömörülésnek.

 Galgagyörkön 1, Tiszaroffon és Abádszalókon 2-2, Nyíradonyban és Szigetváron 4-4, Székesfehérváron 28, Piricsén 29, Alsózsolcán 76 szavazatot kaptak, míg Pátkán, Bocföldén, és Fényeslitkén egyetlen egyet sem. Olaszliszkán mindössze 2 szavazatot kapott az MCF Roma Összefogás Párt, míg a Jobbik 124 voksot gyűjtött be az érvényes 439-ből.
 
A roma szerveződés a kampányát és választási programját főként a romák elleni támadások kivédésére, az erőszak, illetve a Jobbik és a magyar gárda elleni harcára építette.
 
Kolompár Orbán az eredmények ismeretében vasárnap este az MTI-nek azt mondta: volt értelme az önálló indulásuknak, mert bebizonyosodott, új utat keresnek a szavazók, köztük a magyarországi cigányság is, de sajnálatos, hogy ez az út sok ember számára szélsőségek felé vezetett.  Politikai elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy a Jobbik ott volt különösen erős, ahol nagy a roma lakosság aránya, tehát a cigányellenes kampány egyértelműen sikeres volt a párt számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!