Hírek

2009.06.10. 02:27

Győrvári vendégek a középkori kolostorban

Vasvár - Lezárult a Múzeumok Mindenkinek Program mintaprojektje, melynek keretében a vasvári domonkos kolostorban tölthettek el jó pár felejthetetlen napot a győrvári Béri Balogh Ádám Általános Iskola felső tagozatos diákjai.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

Zágorhidi Czigány Balázs, a vasvári múzeum igazgatója elmondta, hogy a mintaprojekt egy olyan, az erdei iskolákhoz hasonló oktatási programot valósít meg, amely egy adott műemlék történetét és művelődéstörténeti hátterét mutatja be. A projekt kidolgozásánál francia mintákat követtek. A programban a középkori egyház-, társadalom- és művelődéstörténet kapott teret. A mintaprojekt lényege, hogy a minket körülvevő több évszázados épületek, tárgyi emlékek az oktatásban felhasználhatók legyenek. A tanórák ifjú résztvevői pedig ne felületes benyomással, hanem egy tartalmas, izgalmas múzeumi program emlékével távozzanak az intézményekből, valóban átélve az adott korszakban élők mindennapjait.

Az igazgató hozzátette: az egyhetes mintaprojekt több kérdést is felvetett. Bebizonyosodott, hogy a tervezett program meglehetősen tömörre sikerült, ezért a középkor, valamint az egyház- és művelődéstörténetet külön kell választaniuk a közeljövőben a szakembereknek, úgy, hogy továbbra is nagy teret kapjon a szerzetesség története és a kolostori kultúra. - Emellett a finanszírozást is meg kell oldani - mondta az igazgató, hiszen az egyhetes program a bentlakás miatt nem kis költséggel jár. Franciaországban - ahonnan a projekt ötletét vették - ezt hármas finanszírozással oldják meg: a minisztérium, az önkormányzat, illetve a fenntartó, valamint a résztvevők egyaránt a költségek egyharmadát fizetik.

Az anyagiak mellett gondot okozhat az is, hogy a magyar oktatási rendszerbe az egyhetes projekt nem, vagy csak nehezen illeszthető be, ezért egy rövidebb program kidolgozását is tervezik. Az így életre hívott egy-, illetve két-három napos projekt beilleszthető lenne az iskolások órarendjébe, míg a lezárult egyhetes mintaprojekt egy nyári tábor alapját adhatná. Zágorhidi Czigány Balázs elmondta, hogy mindemellett a program abszolút siker volt: a részt vevő 16 kisdiák rengeteg tapasztalattal gazdagodott. Már önmagában élményt jelentett, hogy egy teljes hétre birtokukba vehették a domonkos kolostor minden szegletét, s ehhez járultak még hozzá az olyan játékos, vidám feladatok, mint például a Károly Róbert Hagyományőrző Egyesület vezette lovagi hétpróba, vagy az oszkói Hegypásztor Kör tanösvényének bejárása, s az egész napos kirándulás. A projekt részeként ugyanis az ezeréves magyar történelem több állomását, épített örökségét is felkeresték: Veszprémben, Cseszneken, Zircen és Pannon- halmán ismerkedhettek a múlttal. Pannonhalmán egy vasi kötődésű szerzetes, Bánhegyi Miksa kalauzolta a diákokat, akik bizony nem hoztak szégyent az őket oktatókra: a hét során elsajátított ismereteikkel lenyűgözték a szerzetest is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!