Hírek

2009.06.04. 13:28

Járóbeteg szakellátó központot alakítanak ki a fürdővárosban

VN - A sárvári rendelőintézet megújításához egy pályázaton jelentős összeget nyert a város. Közel 880 millió forint áll rendelkezésre az épület modernizálásához és új műszerek beszerzéséhez.

Balla Emőke

A tegnapi tájékoztatót a sárvári rendelőintézetben betegfogadási időben tartották, így a sajtó munkatársai és a váróteremben lévők egyszerre értesülhettek a beruházásról. Vancsura Miklós, a kórház főigazgatója elmondta, hogy végre elkezdődhet az emelt szintű járóbeteg szakellátó központ kialakítása. Hozzátette, hogy a mintegy nyolcszázmillió forintos beruházásnak köszönhetően a térségben élők magasabb színvonalú ellátáshoz juthatnak. 

Dr. Dénes Tibor polgármester az előzményekről is beszélt: - Másfél évvel ezelőtt a kormány döntése alapján megszűnt az aktív betegellátás a sárvári kórházban. A város sokat veszített, de a kár enyhítésére a kormány új lehetőségeket is kínált. 

Új feladatokat láthattunk el, s jelentős támogatásokat vehettünk igénybe. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programon belül meghirdetett Aktív kórházi ellátásokat kiváltó járóbeteg-szolgáltatások fejlesztése című pályázaton jelentős összeget nyertünk a rendelőintézetünk megújításához. A projektet ma indítjuk el, s közel 880 millió forint áll rendelkezésünkre az épület modernizálásához és új műszerek beszerzéséhez. A munkát elkezdjük, s várhatóan jövő év augusztus 23-áig be is fejezzük. A felújítási idő alatt a betegeket másik épületben látják majd el. 

A polgármester után dr. Mosonyi Tamás megbízott orvos igazgató kapott szót, aki az aktív betegellátás megszüntetésének következményeit taglalta.

- A betegeink nehéz helyzetbe kerültek - hangsúlyozta az igazgató -, elbizonytalanodtak, nem tudták, hová kell fordulni a bajban. A mostani beruházásnak köszönhetően visszaállhat a régi rend. Sárváron emelt szintű járóbeteg- ellátó központ jön létre, s minden olyan szakrendelés a betegek rendelkezésére áll majd, amire a mindennapi életükben szükségük lehet. Eddig 21 szakrendelés és négy gondozó kapott helyet a régi épületben, terveink szerint az új intézményben ennél több ellátást vehetnek majd igénybe a betegek.

Az igazgató kiemelte, hogy a rendelőket új műszerekkel is felszerelik. A diagnosztikai ellátásoknál (röntgen, ultrahang, laboratórium) olyan modern, digitális technikára alapuló felszerelés működik majd, ami kevés helyen van még az országban. Ezzel a technikával egy röntgenképet két percen belül digitalizálni tudnak, s el tudják küldeni Pécsre, a radiológiai klinikára, ahol perceken belül konzíliumot hívhatnak össze, hogy értékeljék a beteg adatait. Így közösen tehetnek a beteg gyógyulása érdekében.

- Az emelt szintű járóbeteg-ellátó központhoz hozzátartozik az egynapos sebészet fejlesztése is - folytatta az orvos. - Korszerű eszközökkel felszerelt, egynapos sebészeti centrumot alakítunk ki. Most három szakmában végezhetnek ilyen műtéteket, de a megújulás után megduplázódhat a beavatkozási típusok száma.

A sajtótájékoztatón Szabó Lajos MSZP-s országgyűlési képviselő is jelen volt.

- Két éve, a kórház megtartása melletti tüntetésen is elmondtam, hogy milyen feladatok várnak ránk az intézménnyel kapcsolatban - mondta a képviselő. - A tervek valóra váltásáért közösen tettünk. Már akkor úgy gondoltuk, hogy a kórház áta-lakításához szükséges anyagi forrást pályázati pénzek segítségével kell előteremtenünk. Nyertünk támogatást az egynapos sebészet elindításához, s most az emelt szintű járóbeteg-ellátáshoz is. Célként tűztük ki, hogy az átalakítás után európai színvonalú rehabilitációs központ jöjjön létre, s ennek az előkészítése el is kezdődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!