Hírek

2009.06.24. 02:29

Kisvárosi állomás

Körmend - Nagyszabású fejlesztési tervekkel állt elő a GYSEV vezérkara egy nyertes uniós pályázat nyomán. Úgy tűnik, teljesen megújulhat a körmendi vasútállomás is.

Kozma Gábor

Az állomás generációk emlékében rögzült utazó-, találka-, szórakozó- és kulturális (kulináris) hely. És nem csak a városban. Tipikus kisvárosi hangulatú és terű hely ez, amelynek sorsa tükrözi a település változásait. Volt korszak, amikor emberek százai zsúfolódtak össze termeiben, és volt, amikor a hajnali rendőrjárőr gumibottal keltette a beatnikeket. Nagyon sok középiskolás csövezett itt, találkahelyként használva az állomást és a közeli magashidat. Szerelmek, csalódások, barátságok és hűtlenségek sorát írták falai között. Még ha szűkre szabott időkeretben is: vonatokra várva. Minden átalakulás egyben veszteség. Ám az előrelátó várospolitika emellé bekalkulálja a megőrzésre érdemes elemeket is. E tekintetben, leglábbis a terveket látva, nem lehet panasz a GYSEV állomás- és vonalmegújító szándékait illetően. Aki akarta, hallhatta, olvashatta, mibe is fogtak. Olyan közlekedési hellyé alakítanák át az idóházat, amely megőrizné közösségi jellegét. Hogy a kép ne legyen annyira rózsaszín, tudni kell: az épületben lakások is vannak. Nyilvánvaló, hogy az itt élők érdekeit figyelembe kell venni az átalakítás során.

Minderről nemrég hallhattunk Ács Sándortól, a vasúttársaság vezérigazgató-helyettesétől és Bebes István polgármestertől. Megtudhattuk, hogy a projekt befejezése jövő év márciusára várható. A pályázó, így a lebonyolító is a körmendi önkormányzat, amely szakértő kivitelezőkkel valósítja meg terveit az érintett Győr-Sopron-Eberfuhrt Vasúti Társaság egyetértő támogatásával. A projekt teljes költségvetése 55 millió 99 ezer forint, melyből 49 millió 589 ezer támogatást ítéltek meg, vagyis 10 százalékos az önrész , hallottuk.

Ács Sándor tájékoztatójából az is kiderült, hogy tisztában vannak az idóház fontosságával. Viszonlyag korán, már 1872-ben kiépült a Győr- Szombathely-Graz vasútvonal, ezt követően pedig, 1897-ben, elkészült a műemlék jellegű állomás épülete is. Ez a vonal ma is az egyik legfontosabb észak-déli útvonal, amely Ausztria, pontosabban Graz irányába teremt nyugati összeköttetést. Az újabb nemzetközi járatokkal azonban már közvetlenül elérhető Bécs is , fogalmazott a vasútvezető. Aki szerint a régión belüli vasúti közlekedés alapjáról van szó, és az sem mellékes, hogy Budapestre is átszállás nélkül juthatnak el az utazók.

Ami a felújítási menetrendet illeti, az három szakaszban valósulna meg. Költsége 20 milliárd forint. Első ütemét a most megvalósuló állomásépület utasközpontú átalakítása jelenti. Bebes István: Körmend városa céljai elérése érdekében 10 évre vette üzemeltetésre bérbe a vasútállomást. Tette ezt annak érdekében, hogy irányítani tudja a település fejlődése szempontjából rendkívül fontos fejlesztést, amely érinti az ide tartozó pályaszakaszok, valamint az épület korszerűsítését. A fejlesztés eredményeként olyan fogadó- és indító- állomást alakítanak ki, amely minden szempontból megfelel a kiszolgáló funcióknak , mondta. Hozzátéve: közösségi térként működik majd az állomás, amely elé kerül az autóbusz-pályaudvar. Ezáltal gyorsabbá és egyszerűbbé válhat a tömegközlekedés használata.

Az első szakaszban a pályaudvar külső homlokzatának felújítására, külső fizikai akadálymentesítésére kerül sor. Bebes István: Az állomáson, a közelében található autóbusz-pályaudvaron naponta átlagosan 7400 fő fordul meg. Jó színvonalú kiszolgálásuk, a várakozás körülményeinek javítása elengedhetetlen. Napjaink életkörülményei, a munkavállalás lehetőségei előrevetítik az utasszám növekedését, a több ember még többet vár el. Azon dolgozunk, hogy ne csalódjanak.

S hogy milyen lesz az új állomás? A bemutatott makett elegáns, tágas terű, egész sor kisboltot, szolgáltatást rejtő komplexumról árulkodik. Ha sikerül legalább részben visszacsempészni azt a hangulatot, amely a resti aranyló húsleveses, pirított májas menüjének elfogyasztása, és egy korsó habzó sör kiürítése folytán állt elő - mégiscsak kisvárosi lesz az állomás.

Minden átalakulás veszteség, az előrelátó várospolitika ezt bekalkulálja, értéket őriz

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!