Hírek

2009.06.24. 02:28

Mennyit adnak a búza tonnájáért?

Celldömölk - Dr. Hollósy István falugazdász a celldömölkieken kívül tizenhat környékbeli település mezőgazdasági gazdálkodóinak ügyeit intézi. Aratás előtt főleg az árakról érdeklődnek nála.

Nagy Ildikó

Dr. Hollósy István, a Vas Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatóságának falugazdásza hetente két alkalommal fogadja a gazdálkodókat a celldömölki irodájában. Ez persze nem jelenti azt, hogy a hét többi napján nem akad dolga, hiszen törekszik arra, hogy a hozzá tartozó tizenhat település mindegyikére hetente egyszer eljusson. Több mint 600 adószámos őstermelő ügyeit intézi, és 250-re tehető azon gazdálkodók száma, akik területalapú támogatást igényelnek, és az ehhez kapcsolatos papírmunkák miatt felkeresik. A falugazdász úgy tapasztalja, a gazdálkodók már megbarátkoztak az új igénylési rendszerrel, a blokktérképpel, így tavaly is mindössze hat-hét olyan parcella volt a terüle-tén, amelyeknél utólag még egyeztetni kellett az adatokat.

Az utóbbi hetekben az agrárkörnyezet-gazdálkodási program iránt is sokan érdeklődnek nála, de a gázolaj jövedéki adó visszatérítése és az anyatehenek után járó támogatás is slágertémának számít. Az ő területén szerencsére még akadnak települések - Boba, Szergény, Kemenessömjén - ahol a gazdák nem hagytak fel a szarvasmarhatartással.

A megyében mindig Celldömölk környékén aratnak először. Az idén is úgy tervezték, hogy most hétvégén kivonulnak a kombájnok a földekre, de az esős időjárás valószínűleg késlelteti az aratás megkezdését.

Dr. Hollósy István azt mondja, közepesnél gyengébb termés várható az idén gabonából. Főleg a tavaszi vetések sínylették meg a nagy szárazságot.

A termelők többsége főleg a felvásárlási árak felől érdeklődik. Sajnos dr. Hollósy István sem tud nekik jó hírrel szolgálni: úgy hallani, hogy csupán 42 ezer forintot fizetnek a felvásárlók a búza tonnájáért. A legszerényebb kalkuláció szerint is legalább 55 ezer frointos tonnánkénti ár lenne az optimális, a gazdálkodóknak legalábbis.

A környéken a repce sem remekelt az idén: a szárazság miatt kevés a növényen az oldalhajtás, így kevesebb termés várható. A falugazdász szerint hektáronkénti kéttonnás termésátlag várható az olajos növény esetében.

A kukoricából és a napraforgóból viszont még bármi lehet - mondja optimistán dr. Hollósy István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!