Hírek

2009.07.28. 02:29

A kormány új adótörvénye ellehetetleníti a falusi szállásadókat

Megyei körkép - A kormány új adótörvénye nem kedvez a falusi turizmusnak. Ha a jövőben a vendéglátóknak minden fillér után adózniuk kell, akkor nem éri meg szobát kiadniuk.A szállásadók elkeseredettek, nem tudják, hogy mi lesz velük a következő szezontól

Varga Nóra

A Bajnai-kormány a most készülő adócsomagban a falusi turizmus személyi jövedelemadó-kedvezményének eltörlését tervezi, ezzel tönkreteszi a vidéki turizmusban érdekelt személyek és kisvál- lalkozások nagy részét - áll a Védegylet sajtóközleményében. Azt kérik a kormánytól, hogy hagyja meg a falusi turizmus adómentességét és a keresletet segítő üdülési kedvezményeket. A Védegylet jogszabály-módosítási javaslata a földművelésügyi, az egészségügyi, valamint a szociális és munkaügyi miniszterek előtt van már.

- Még nem volt időm utánanézni, milyen lehetőségeink lesznek a jövőben, mivel a szezon közepén járunk - tudtuk meg Körmendiné Tarrósy Piroskától, az őriszentpéteri Sziklakert Vendégház tulajdonosától, aki egyben az Őrség és Vidéke Vendégvárók Egyesületének az elnöke. - Nem tudjuk, hogy jövőre hogyan fogunk adózni, vagy a költségeinket elszámolni. Gyakorlatilag minden szálláshely kereskedelmi szálláshellyé minősül át 2010-től. Eddig a falusi turizmussal foglalkozóknak nyolcszázezer forint évi adókedvezménye volt. Ha a bevételünk ez alatt az összeg alatt maradt, akkor nem kellett adóbevallást beadnunk. A nyolcszázezer forint feletti rész viszont már adóköteles volt. Ebben az évben pluszban kaptunk négyszázezer forint adókedvezményt, amely a falusi vendégasztal-szolgáltatásra vonatkozik, ezt például kézműves-bemutatók szervezésére, étkeztetésre, otthon készített termékek árusítására vehettük igénybe. A falusi turizmussal foglalkozókat súlyosan érinti a tervezett változás, komolyan gondolkozom azon, hogyan tovább, megéri-e a jövőben ezzel foglalkoznom?

- Érzékenyen érint a kormány döntése, tíz fő befogadására alkalmas vendégházat üzemeltetek Őriszentpéteren - mondta el a neve elhallgatását kérő vendégház-tulajdonos. - Egyre kevesebb a vendég, amíg az elmúlt években tíz napra jöttek a kikapcsolódni vágyók, idén csupán három-négy napot engedhetnek meg maguknak a nyaralók. Nem tudom, mi lesz velem, fogalmam sincs, milyen hatásai lesznek a kormány döntésének. A következő szezonban még biztosan kinyitok, s ha veszteséges lesz az üzlet, akkor lakat kerül az őriszentpéteri vendégházam ajtajára. Idén 2500-4000 forint között lehet kibérelni egy egyágyas szobát egy éjszakára, ezért a pénzért a vendég minőséget kap. Ha minden fillér után adóznunk kell, akkor az áraink biztosan nőni fognak 2010-től.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!