Hírek

2009.07.27. 23:09

Aquaworld-baleset: négy dolgozót elküldtek, emberi mulasztást állapított meg a belső vizsgálat

Budapest - Emberi mulasztást állapított meg az a belső vizsgálat, amelyet az Aquaworld üzemeltetője indított az újpesti élményfürdőben múlt csütörtökön történt halálos kimenetelű gyermektragédia ügyében, a cégtől négy dolgozót küldtek el - közölte az Aquaworld Zrt. hétfőn az MTI-vel.

MTI

A vízipark szörfmedencéjénél egy 9 éves kisfiú vesztette életét. A gyermek belezuhant egy aknába, s a hullámkeltő berendezés szétroncsolta a testét. A BRFK halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást és műszaki szakértőt rendelt ki az eset kivizsgálására.
    
A cég belső vizsgálata a műszaki, karbantartó területről, illetve az üzemeltetés területéről egy-egy munkatárs közvetlen munkajogi felelősségét állapította meg, amelynek nyomán az üzemeltető a munkaviszonyukat rendkívüli felmondással megszüntette - írta Kelecsényi Ágnes marketing és értékesítési igazgató az MTI-hez eljuttatott közleményben.
    
"E felelős munkatársak észlelték az aknafedél hibáját, ennek ellenére engedélyezték a szörfmedence elindítását, illetve ennek ellenére nem állították le a működését, pedig hatáskörük ezt lehetővé tette. Ezen túl tájékoztatási kötelezettségüknek sem tettek eleget, mert nem értesítették felettesüket az aknafedő meghibásodásáról, aki ha tudott volna a problémáról, hatáskörében felelősen eljárhatott volna" - indokolta a döntés hátterét. 
    
Ezen túl két további munkatárs közvetett munkajogi felelőssége is fennáll, esetükben rendes felmondás útján szűnik meg a munkaviszony, a vizsgálat lezárultával azonnali hatállyal felmentették őket a munkavégzés alól - olvasható a közleményben.
    
Kelecsényi Ágnes kitért arra, hogy a belső vizsgálat részeredménye - még július 25-én - megállapította: az élményfürdő minden szükséges és előírás szerinti engedéllyel rendelkezett és rendelkezik. Az üzemeltető az előírásoknak megfelelő időtartamú próbaüzemmel nyitotta meg az élményfürdőt, az üzemszerűen működött. Az igazgató közlése szerint az üzemeltető felkérte az ÉMI-TÜV-SÜD Kft.-t, hogy a fürdő teljes területére speciális biztonságtechnikai ellenőrzést végezzen, és erről tanúsítványt állítson ki.
    
A belső vizsgálat részeként a szörfmedence skót gyártói vasárnap Budapestre érkeztek, azóta folyamatosan vizsgálódnak, ennek lezárásáig a szörfmedence továbbra is zárva tart, s csak a szükséges biztonságtechnikai változtatásokkal nyithat majd meg újra - írta a marketing igazgató.
    
Az Aquaworld a hatósági és műszaki vizsgálattal párhuzamosan indított belső vizsgálatot, amelynek - mint Kelecsényi Ágnes hangsúlyozta - nem volt célja eldönteni, az érintett munkavállalók részéről megvalósult-e gondatlanságból elkövetett bűncselekmény, ez a rendőrség feladata. A belső vizsgálat célja az volt, hogy a vezetőség minél előbb tisztán lássa, mi miatt következhetett a tragédia - fűzte hozzá.
    
A belső vizsgálatról készült jelentést az Aquaworld Zrt. hétfőn átadta a rendőrségnek. 
    
Az Aquaworld a Megyeri híd pesti hídfője mellett épült, a komplexum 86 ezer négyzetméteren terül el. Két részből áll: az Aquaworld Budapest élményfürdőből, valamint egy szálloda csendesfürdőjéből. Az élményfürdőt 72 méter átmérőjű, 5 emelet magasságú óriási kupola fedi - olvasható a létesítmény honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!