Hírek

2009.07.30. 11:46

Egyre nehezebb működtetni a falugondnoki szolgálatokat

Körkép - Vas megyében kilencvenhárom helyen van falugondnoki szolgálat. A központi normatívából azonban egyre nehezebben tudják ezeket működtetni az önkormányzatok. Az éves állami normatíva sosem volt elég a falugondnokok bérére és annak járulékaira, valamint a működési (üzemanyag, biztosítás, adminisztratív feladatok) kiadásokra. Mi tesznek a vasi önkormányzatok? Három falu, három példa.

Tersztyánszky Krisztina

Önkormányzata válogatja, hogy a helyi anyagi feltételektől függően mennyivel és meddig tudják kiegészíteni az államtól kapott támogatást. 

A 213 lakosú Kőszegpatynak például eddig nem voltak problémái. Itt működik a megye egyik legrégebbi szolgálata. Kendik Miklós polgármester szerint mivel a falugondnok szabad idejében más kommunális munkát is elvégez, nem különösebben számolják, hogy fizetségében meddig tart a normatíva, s hol kezdődik  az önkormányzati forrás. 

Kerkáskápolnán már nem ilyen rózsás a helyzet. A 88 lakosú falu kilencven százaléka nyugdíjas, sok a beteg, kiszolgáltatott lakó. A busz nap mint nap Körmendre, Szombathelyre jár szakrendelésre, kórházba. 

- Ha csak a normatívát költjük, ősztől már csak a garázsban nézegethetjük az autónkat, tankolni nem lesz  pénzünk - fogalmaz Fábián Imréné polgármester. Ugyanakkor az állam elvárja a kötelező feladatok ellátását. Az önkormányzat, évi 14 milliós költségvetéséből az idén már nem tudja kigazdálkodni a hiányzó 200 ezer forintot. Áthidaló megoldást kellett keresni. Azt, hogy a  falugondoki szállításért térítési díjat kérjenek, nem engedi meg a törvény. Így megállapodtak a háziorvossal, hogy amennyiben a család nem tud segíteni, betegszállítót kér, ha nagyobb távolságra kell vinni egy-egy beteget. Így a beteg joga sem sérül, a falugondnok pedig legalább az ebédszállítást, recept kiváltást el tudja látni. 

Kercaszomor polgármesterének eddig még nem volt gondja, az iparűzési adó segített betömni a lyukakat. A jövő évtől azonban tart, mert az önkormányzati támogatás is csökken és félő, hogy az iparűzési adónak is csak töredéke kerül a településhez. 

- Nagyon nagy dolog, hogy ez a szolgálat létezik, a falunak csaknem fele nyugdíjas, természetes, hogy kipótoljuk az összeget, hiszen az a kötelező feladatok felének ellátására sem elég  mondja. De mi lesz jövőre? Kapornaky Sándor elmondja azt is: az idén pályázaton nyert falugondnoki autóknak csak a nettó árát fizette ki a minisztérium, és azt is csak több hónapos késéssel. A drága gépkocsik áfája, valamint a kényszerből felvett, áthidaló hitelek kamatterhe is a boldog nyertes önkormányzatokat terheli. 



A falugondnoki autót csak nézegetheti, aki nem tud hozzájárulni a költségekhez

Fotó: Horváth Csaba

A szolgálatok kötelező feladatai: közreműködés az étkeztetésben, a házi segítségnyújtásban és a közösségi információk szolgáltatásában, az egészségügyi ellátáshoz jutás biztosítása, valamint az óvodás és iskolás korú gyermekek szállítása a gyermekintézményekbe.

A Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete 1997-ben kezdte meg működését, állami normatívában a 600 fő alatti települések részesülhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!