Hírek

2009.07.04. 02:29

Könnyek a diplomaosztón

Diplomaosztó ünnepséget tartottak tegnap délelőtt a művelődési és sportházban.Az ünnepség elején tragikus hírt jelentettek be: egy 22 éves végzős hallgató a diploma átvételére tartva halálos kimenetelű balesetet szenvedett Simaság és Iván között. A végzős lány csoporttársai a helyszínen értesültek a tragédiáról, többen sírva fakadtak a hír hallatán. A jelenlévők egy perces csönddel adóztak az iváni lány emlékének

Bajdó Bettina

. Az ünnepség visszafogott hangulatban folytatódott. Prof. dr. Gadányi Károly, az egyetem elnök, rektorhelyettese köszöntötte a végzősöket. Elmondta, hogy a szombathelyi felsőoktatás idén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját.

- Ötven év a világ történetében nem nagy idő, de egy intézmény életében meghatározó időszak - folytatta az elnök.- A mi intézményünk nem úgy jött létre magától, azt létrehozták, létrehoztuk, égve tartottuk ésvittük a fáklyát. Az évek alatt 28 ezer diplomást adtunk a magyar és egyetemes kultúrának.

Idén az egyetem három karán 1174 hallgató tett záróvizsgát. Történelmi eseménynek számított, hogy az új Bologna-rendszerű képzésben alapszakon 331 hallgató végzett, s 76 mesterfokozatú oklevelet is átadtak. A diákok tanulmányaikat a Berzsenyi Dániel Főiskolán kezdték, de már az egyetemen fejezték be.

Az elnök jókívánságai után prof. dr. Albert Levente általános rektorhelyettese mondott beszédet, majd Szövényi Zsolt, az Oktatási és Kulturális Minisztérium felsőoktatási főosztályvezetője köszöntötte a végzősöket. Az egyetem történetében először a végzősök esküt tettek az egyetem jogara, a paedum előtt. Ezzel hitet tettek az egyetemi rang, az indentitás és a tudomány mellett. Az eskütétel után a diplomák átvétele következett. Az ünnepség ma délelőtt is folytatódik, a levelezős hallgatók diplomaosztójával.


Az ünnepség előtti percekben végzős hallgatókkal beszélgettünk arról, hogy el tudnak-e helyezkedni friss diplomásként. Ismerve a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet, meglepő, és egyben örömteli válaszokat kaptunk.

- Magyar, történelem és filozófia szakon végeztem - mondta Lattenstein Katalin. - - Nem voltam sok állásinterjún, de szerencsém volt. Székesfehérváron lakom, s egy közeli kis településen kaptam tanári állást. Úgy tudom, hogy a csoporttásaim többsége hamarosan munkába is áll.

Ugyanezt tudta elmondaniSzolnoki Szabolcs is, aki filozófia-rajz szakon diplomázott, de ő hozzátette még, hogy nem kellett sokat keresgélnie ahhoz, hogy megfelelő állást találjon.

- Még nem találtam állást magamnak - meséli ugyancsak Szorcsik Bernadett, német és olasz nyelv és irodalom szakos hallgató-, de nem azért, mert nincs elég lehetőség, csak egyelőre keresgélem a legmegfelelőbbet. Szerintem azok, akik nyelvszakon végeztek szerencsés helyzetben vannak, mert nemcsak tanáripályán tudnak elhelyezkedni, hanem tolmácsként is.

László Krisztina, olasz szakos hallgató is megerősítette, amit csoporttársa mondott, s elárulta, külföldön próbál szerencsét, mint több végzős társa. Augusztustól bébiszitter lesz Olaszországban.

Kíváncsiak voltunk, hányan tudnak elhelyezkedni a diploma megszerzése után, kérdésünkre dr. Czetter ibolya, az egyetem elnökhelyettes válaszolt: - Sajnos nincs statisztikánk arról, hány diákunknak sikerül munkát találni. Többféle kezdeményezést is indítottunk, hogy információt kapjunk a volt hallgatóinkról, de ezek még csak gyerekcipőben járnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!