Hírek

2009.07.27. 02:29

Kulcskérdések vakáció idején: Miért több a kulcsos gyerek?

Körkép - Lakótelepi körkép nyáron: hintázó tíz-tizenkét éves apróságok, rohangáló fiúcskák, mászókán csüngő leányzók, nyakukban egy lakáskulccsal.

Farkas Eszter

Lakótelepi körkép nyáron: hintázó tíz-tizenkét éves apróságok, rohangáló fiúcskák, mászókán csüngő leányzók, nyakukban egy lakáskulccsal. Közben beszélgetnek, cseverésznek, s jókat vihognak. Alapjában véve nincs is ezzel semmi gond, hiszen a játszótér arra való, hogy játsszanak ott a gyerekek. Ám közel s távol sem látni egy szülőt sem. Dolgoznak. Tegyük hozzá, ha van hol. Mert ugye valamiből meg kell élni, el kell tartani a csemetéket. Azonban a vakáció hosszú, viszont a szülők munkaideje is. A kulcsos gyerek kifejezés évtizedek óta ismert Magyarországon. Azokat a lurkókat nevezik így, akiknek a szülei a nyári szünidő alatt sem tudnak elegendő időt tölteni velük, így napjaik java részét egyedül kell tölteniük otthon vagy a lakásuk körüli játszótéren. Egyes becslések szerint a nagyvárosokban élő gyerekek háromnegyedét érinti ez a probléma.

A kulcsos gyerekek feszültebbek s frusztráltabbak, mint azok az apróságok, akiknek a felügyelete megoldott. Látszik is ez, ha csak az egyik szombathelyi játszótéren kö-rülnézünk.

Áki tizenhárom éves. Eleven fiúcska, látszik is rajta, no meg kezd kamaszodni is, hiszen megállás nélkül szédíti a csajokat. - Magának aztán hatalmas kék szemei vannak! Meg jó a feneke is! - kiabál a gyerkőc. Így lehet ismerkedni egy játszótéren. Kicsit faggatózunk arról, ő hogyan tölti a nyarat.

- Mindennap lejárunk a srácokkal, beszélgetünk, bringázunk. Néha felmegyünk hozzánk is, mert nálunk tudunk plésztésönözni és internetezni. De én is el szoktam menni egy-két haveromhoz - magyarázza Áki.

Áki szülei reggeltől késő délutánig dolgoznak. Áki azt mondja, az idén nem mennek nyaralni. Táborban sem volt. Nagyszüleinél már volt egy hetet nyaralni, s augusztusban is készül hozzájuk. Csak ők messze laknak Szombathelytől, s szerinte nagyon macerás a nagyihoz lekavarni. Körülbelül ennyiben is maradunk Ákival, no meg abban, hogy a csajozási dumán még van mit csiszolni.

Az Ákihoz hasonló gyerkőcök sorsát azonban szívén viseli a Pálos Károly Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat. Az intézmény munkatársai a város egész területén felkutatják az olyan parkokat, közterületeket, szórakozóhelyeket, ahol felügyelet nélkül maradt fiatalok céltalanul töltik szabadidejüket. Közössé- gi és szabadidős programok szervezésével alternatívákat nyújtanak, valamint hozzásegítik a gyerekeket azokhoz az információkhoz, amelyeket a mindennapi életben hasznosítani tudnak.

- Közösségi tereivel a szolgálat fő célja az volt, hogy a szabadidő hasznos eltöltésével a fiatalok elkerüljék az olyan közösségeket, ahol a drog, az alkohol, a dohányzás és a kriminalizálódás veszélyeinek vannak kitéve. A közvetlen bizalmi kapcsolat ki-alakításával első kézből értesülhetünk a gyerekeket érintő problémákról, és ezáltal megoldási alternatívákat tudunk kínálni. További törekvésünk, hogy prevenciós programokkal hasznos információkhoz, tapasztalatokhoz jussanak az egészségesebb testi, szellemi fejlődés jegyében. Elsősorban a lakótelepen élő, szabadidejüket utcán töltő, kallódó, csellengő, felügyelet nélkül maradó gyermekeket és fiatalkorúakat próbáljuk behozni ide. Megfigyeltük, hogy az elmúlt időszak alatt kialakult egy közösség, melynek tagjai itt ismerkedtek össze, és mára már napi szinten találkoznak nálunk. Problémáikat megosztják egymással, próbálnak közös programokat szervezni. A fiatalok egyre gyakrabban kerestek minket személyes, az őket érintő problémáikkal, így előtérbe került a bizalmon alapuló személyes kapcsolat, mint személyes segítségnyújtási forma - érvel Pőcze Tamás, a Pálos Károly Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat családsegítője.

A szolgálat két közösségi teret is kínál a kulcsos gyere-keknek és az aggódó szülőknek, s nem csak nyárra: az AKNÁ-t a Domonkos utcában, valamint a Szabad-teret a Kodály Zoltán utcában vehetik birtokukba a kicsik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!