Hírek

2009.07.22. 02:27

Megújulásra vár a Batthyány-kastély

Körmend - Jelentős lépéshez közeledik a kastélyprojekt. Hamarosan aláírhatják a vagyonkezelői jog átadásáról szóló szerződést. A képviselők erről döntöttek a rendkívüli testületi ülésen.

Bajdó Bettina

Az önkormányzat közép- és hosszú távú fejlesztési terveiben kiemelt szerepet szán a Batthyány-kastélynak, már több pályázatot is kidolgoztak és be is nyújtottak ezzel kapcsolatban. A Várkertet a Szlovénia-Magyarország Hatá-ron Átnyúló Együttműködési Program, míg a Batthyány-kastély központi épületének közösségi tereit az Ausztria- Magyarország Határon Át- nyúló Együttműködési Program segítségével szeretné megújítani a város. A Nyu-gat-dunántúli Operatív Program 2009-2010. évi akció-tervének kiemelt projektjavaslatai között pedig szere-pel a Batthyány-várkastély értéknövelő megújításának I. üteme Kapuprojektek néven. A sikeres pályázatok feltétele az ingatlanegyüttes vagyonkezelői jogának megszerzése, melyet még 2004-ben kezdeményezett az ön- kormányzat az állami vagyont kezelő szervezettel, mely át-alakult. Jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jogosult az állam érdekében eljárni és a szerződést megkötni.

- Április közepétől folytak az egyeztetések a vagyonkezelési szerződés végleges formájáról - mondta Bebes István polgármester. - A szerződésnek három lényeges pontját kell kiemelni, mely közül az első a kezelői jog időtartamára vonatkozik. A felek 35 évben hatá-rozták meg a vagyonkezelői jog átadásának időtartamát. Egy jogszabály előírja, hogy az állami tulajdonban lévő vagyon után a kezelőnek vagyonkezelési díjat kell fizetnie. Ennek mértékét a szerződésben bruttó 16 millió fo-rintban határozták meg. Az értékcsökkenésből származó visszapótlási kötelezettség pedig 5,7 millió forint.

Bebes István polgármester kiemelte, hogy a kastéllyal kapcsolatos pályázatok benyújtása a vagyonkezelői jog nélkül történt, így mindenképpen dönteni kell. A korábbi évek munkája, a befektetett energia és az előkészítési költségek igazolást nyerhetnek, s kedvezően befolyásolhatják a pályázatok elbírálását is. Ellenkező esetben hiábavalóak voltak az eddigi erőfeszítések, benyújtott pályázatok. Azt is elmondta, hogy lényegesen szigorúbb feltételekről indultak a tárgyalások mind az időtartam, mind pedig a vagyonkezelői díj tekintetében. Az öt körben lezaj- lott tárgyalások eredménye a mostani tervezet. Felelős döntést kért a képviselőktől, hiszen a szerződés a szigorú törvényi kötelezettségnek megfelelően, valamint jogi, pénzügyi, és szakmai területeken is az önkormányzat érdekeinek jelenleg érvényesíthető maximumán fogalmazódott meg, ugyanakkor alapvető fontosságú a város fejlődését meghatározó projektek szempontjából.

Bán Miklós képviselő a fizetési kötelezettségek és az érvényesíthető beruházási költségek technikai ütemezésének részleteire, míg Me-csériné Doktor Rozália képviselő a szerződésben szereplő kommunikációval kapcsolatos feladatokra, illetve a fejlesztésekhez, karbantartásokhoz kötődő bejelentési kötelezettségekre kérdezett rá. A polgármester válaszában elmondta, hogy a fejlesztések miatt hosszú időn keresztül nem lesz kifizetési kötelezettsége az önkormányzatnak, a kommunikációra vonatkozóan pedig keretmegállapodást kell kötni, így elkerülhető az esetenkénti engedélyeztetés szükségessége. A képviselő-testület egyhangúlag hagyta jóvá a vagyonkezelői szerződés tervezetét, s felhatalmazta a polgármestert az aláírására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!