Hírek

2009.07.22. 02:29

Rehabilitációs kórház jön létre Sárváron

Sárvár - Több száz milliós beruházásoknak köszönhetően teljesen átalakul a városban az egészségügyi ellátás. Modern központ alakul ki, a városban fellendülhet az egészségturizmus is.

Varga Nóra

A térségi rehabilitációs központ kialakítása Sárváron a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program segítségével valósulhat meg. A fejlesztésnek köszönhetően a sárvári kórház a régióban is egyedülálló profilú, rehabilitációs szolgáltatást nyújt majd a rászorulóknak. A 2010 nyarára elkészülő rehabilitációs központ kialakításához mindösszesen 791 millió forint támogatást nyújt az Európai Unió és a magyar állam. A központ alapkőletételén Székely Tamás egészségügyi miniszter is jelen volt.

A társadalom elöregedésével, az új technológiák bevezetésével az egészségügyi és szociális ellátórendszerre egyre nagyobb teher hárul - hangzott el az alapkőletételen. A morbiditás, az időskorú népesség és a betegséggel tartósan együtt élő fogyatékosok magas arányához képest jelentős kapacitáshiány van a rehabilitációs ellátás és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások területén. A sárvári önkormányzati kórház az aktív ellátás megszűntét követően térségi rehabilitációs központot szeretett volna létrehozni. A nemzetközi szintű rehabilitációs központ fejlesztése szakmai háttere lehet Sárvár és a régió egészségturisztikai korszerűsítéseinek, hozzájárulhat egy exkluzív vendégeket vonzó gyógyhely nemzetközi turisztikai piacra történő bevezetéséhez.

A kórházban jelenleg 201, részben rehabilitációs, részben krónikus ágy található, ezek egy része Simaságon van. A beruházás után a 92 ággyal megvalósuló komplex rehabilitációs tevékenység szervezetileg az intézmény egy gyógyító osztályán fog működni. A szakmai elképzelések szerint az osztály úgynevezett rehabilitációs mátrixként működik majd, aminek lényege, hogy az egyes rehabilitációs részlegek (onkológiai, nőgyógyászati, reumatológiai, gasztroenterológiai, pszichiátriai) között lehetséges lesz a szabad átjárhatóság. A részlegen mindent megtalálhatnak a páciensek, olyan terápiás egységeket, amelyek a rehabilitációs ellátáshoz szükséges.

A fejlesztés a Sárvári Önkormányzati Kórház telephelyén, részben a volt sebészeti osztály épületének átalakításával jön létre, részben pedig a régi központi épület és a konyha közötti üres területrészen építik fel az új háromszintes épületet. A központban két-, három- illetve négyágyas, fürdőszobás betegszobákat alakítanak ki, lehetőséget teremtve, hogy a rehabilitáció az eltérő ellátási igényeknek megfelelően történjen. A fejlesztés fontos eleme az érintett épüle-tekben valamennyi fogyatékosságra kiterjedő komplex akadálymentesítés.

A kivitelezés befejezésének tervezett időpontja 2010. május 29. Az újítás létrejöttével az ötszakmás regionális rehabilitációs központ mellett változatlanul megmaradnak a meglévő munkahelyek, az intézményben folyó orvos-szakmai tevékenység, valamint a térségben új rehabilitációs ellátási formák alakulhatnak majd ki. A város termálgyógyászati és wellness szolgáltatói arculata a komplex rehabilitációs szolgáltatással válik teljessé, a remények szerint tovább erősítve a város egészségturizmusban betöltött szerepét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!