Hírek

2009.08.05. 02:29

Megduplázódott a munkanélküliek száma Cellben és környékén

Celldömölk - A tavalyihoz képest duplájára nőtt a munkanélküliek száma a városban és környékén. A legkönnyebben a fémipari szakképzettséggel rendelkező férfiak tudnak elhelyezkedni.A térségben száz regisztrált munkanélkülire mindössze 0,9 üres állás jut

Kiss Tamás

A munkaügyi központ legfrissebb adatai szerint az elmúlt hónapban Celldömölkön és környékén nőtt legdrasztikusabban a munkanélküliek száma. Celldömölkön - ahol a munkanélküliségi ráta 11,9 százalékos - jelenleg 1406 regisztrált munkanélkülit és álláskeresőt tartanak nyilván, 9,2 százalékkal többet, mint júniusban. Közülük 128 pályakezdő munkanélküli, illetve pályakezdő álláskereső. A tartósan - egy éven túli - regisztrált munkanélküliek száma 170, álláskeresési járadékban 630-an részesülnek, álláskeresési segélyt 101-en kapnak. A munkaügyi kiren- deltségen tizenkét bejelentett betöltetlen álláshelyről tudnak, száz regisztrált munkanélkülire 0,9 üres állás jut. A térség munkaerőpiaci mutatóit az elmúlt időszakban főleg a Mávépcell, a Cellcomp és a jánosházi Eybl üzemben végbement elbocsátások befolyásolták, sajnos negatívan.

- Tavaly ilyenkor hétszáz munkanélkülit tartottunk nyilván, ez a szám mostanra megduplázódott - mondta el érdeklődésünkre Soós Ferenc, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ celldömölki kirendeltségének vezetője. A munkaügyi szakember beszámolt arról is, hogy a közeljövőben tovább emelkedik az álláskeresők száma, hiszen a térségben két - egy celldömölki és egy jánosházi - varrodából is bocsátanak el dolgozókat.

Nincsenek könnyű helyzetben azok, akik állást keresnek a környéken. A legnagyobb igény a fémipari szakképzettséggel rendelkező férfiak iránt mutatkozik, ám nem ritka, hogy ezekre a meghirdetett álláshelyekre tízszeres a túljelentkezés. Soós Ferenc bízik abban, hogy a munkanélküliek számának szeptemberi-októberi tetőzése után már nem lesznek további elbocsátások a térségben.

Szerencsére vannak pozitív példák is. A cukrásztermékeket gyártó osztrák tulajdonú Wewalka Kft. például továbbra is stabil foglalkoztatónak számít a városban. A cégnél jelenleg - kisebb-nagyobb mértékű szezonális ingadozással - 320 ember dolgozik, és mint azt megtudtuk, további fejlesztéseket is terveznek. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy új munkahelyek is keletkeznek a munkaerőpiaci szempontból rendkívül kedvezőtlen helyzetben lévő városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!