Hírek

2009.08.05. 02:29

Önkéntes munkával segítettek

Rum - Önkéntes munkával segíti egy sárvári cég a rumkastélyi gyógypedagógiai intézményt: öten festették három napon át a kastélyépület bejáratát és a lépcsőházat.

Simon Erzsébet

Jó kapcsolatot ápol a Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézmény a Flextronics cég sárvári üzemével. A sajátos nevelési igényű gyermekek oktatását ellátó gyermekvédelmi intézmény korábban több alkalommal is kapott eszközöket, játékokat, számítógépeket, televíziót a cégtől. Most ismét jótékonykodnak, mégpedig kétkezi munkával segítik az iskolát.

- Tavaly, egy ajándékozást követően említettem az igazgatónak, hogy nagyon ráférne a felújítás a kastélyépületre, amelyben a gondozottjaink laknak. Festeni kellene a falakat, de még erre a nem túl nagy volumenű munkára sem futja a szűkös költségvetésünkből - mondja Geszler Vilma, az intézmény gazdasági vezetője. - Az igazgató úr jelezte, szívesen segítenek nekünk ebben is. Akkor ősszel már nem tudtunk nekiállni a felújításnak, ezen a nyáron viszont kértük a segítséget. A cég öt alkalmazottja három napig dolgozik nálunk: már kifestették a kastélyépület bejáratát, s a lépcsőházat is új festékköntösbe öltöztették. A lelkes munkások - közülük ketten szakemberek - ma befejezik a munkát, amiért nem győzünk eléggé hálálkodni.

A gyógypedagógiai intézményhez összesen több mint tízhektárnyi terület tartozik, s ez évtől mindössze két technikai alkalmazottra hárulnak a karbantartási feladatok. Nem győzzük a munkát, panaszkodik a gazdasági vezető, pedig sokszor a nevelők is kiveszik a részüket még a fűnyírásból is. Apropó, fűnyírás: van önjáró gépük, amire éppen az ül fel, akinek akad néhány szabad perce. Geszler Vilma azt mondja, nem utasítanának vissza olyan jó szándékú felajánlást, amely a társadalmi munkában történő fűnyírásról szólna. És hát a kétszintes kastély többi helyiségében is elkelne a festés, továbbá a két kerti lakóotthonban - amelyekben ugyancsak gyerekek élnek - sem ártana ezt-azt kijavítani. Korábban is csupán apróbb felújításokat végeztek, egyrészt, mert az átfogó renoválásra nincs keretük, másfelől a műemlék jellegű épületet nem egyszerű megszépíteni. A javítási munkákat pedig jobbára csak a nyári hónapokban végezhetik, amikor a több mint száz halmozottan hátrányos helyzetű gyerek közül kevesebben tartózkodnak a bentlakásos iskolában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!