Hírek

2009.08.26. 02:25

Szakminiszter adja át a kenyeri vízerőművet

Nick, Kenyeri - Üzembe helyezési ünnepséget tartanak a Rába nicki duzzasztójánál holnap: a szakminiszter átadja a magánberuházásban elkészült kenyeri vízerőművet.

Simon Erzsébet

Bár a nagy vízerőművek dolgozzák fel a legtöbb vízenergiát, a kis vízerőművek (5 megawatt teljesítményig) jelentősége is nagy. Alsószölnök, Magyarlak, Csörötnek, Körmend és Ikervár után a Rába folyó Kenyeri közigazgatási területéhez tartozó szakaszán újabb kis vízerőmű termeli az áramot. 

A duzzasztómű vízszintkülönbségének leküzdésére hallépcsőt is használhatnak a halak és más vízi szervezetek. A beruházás értéke több mint kétmilliárd forint volt, az összeg 15 százalékát uniós támogatás fedezte. 

Magyarországon csaknem fél évszázada nem épült ehhez hasonló léptékű létesítmény. A kétturbinás kis vízerőmű évente átlagosan kilencmillió kilowatt áramot termel, ez a mennyiség akár 3500-4000 család éves energiaszükségletét képes fedezni. 

A Kenyeri Vízmű Kft. a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerrel kötött szerződés értelmében az országos hálózatra termeli az áramot. A kis vízerőmű üzembe helyezési ünnepségét holnap délelőtt tíz órakor tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!