Hírek

2009.09.28. 14:14

A Fidesz tüntetésre hívja az önkormányzatokat a büdzsé ellen

Budapest - Tüntetésre hívják fideszes önkormányzati vezetők a polgármestereket, az önkormányzati képviselőket, bizottsági tagokat és alkalmazottakat október 10-re a fővárosi Kossuth Lajos térre, hogy "közösen demonstráljanak az utóbbi húsz év legveszélyesebb költségvetése ellen, amely az önkormányzatokat véglegesen padlóra küldheti" - jelentette be Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere hétfőn Budapesten.

MTI

Szerinte a 2010-es költségvetés azzal fenyeget, hogy kulcsterületeken - így például a közösségi közlekedésben, az egészségügyben, a szociális ellátás és a gyermekétkeztetés terén, illetve az oktatási rendszerben - a jövő év közepétől megállhat az élet Magyarországon.

Az Országház előtt - több fideszes polgármester társaságában - tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy május közepétől a mostani kormány "az offshore cégeinél fogja a percentet számolni politikai felelősség nélkül. Visszatérnek oda, ahonnan jöttek".Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere beszél, amikor fideszes polgármesterek sajtótájékoztatót tartottak a Parlament előtt. Balra Bús Balázs, a III. kerület polgármestere, jobbra Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke. 

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Kósa Lajos kifejtette: az, amit a kormány tervez, azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a magyar közösségi közlekedés összeomlik, nem lesz honnan finanszírozni. A fővárosra kitérve úgy vélekedett: ha a kormány "nem tartja lélegeztetőgépen mindnyájunk pénzén a BKV-t, akkor a BKV már nem tudná ellátni feladatát".

Kérdésre hozzátette, hogy a választások után egy-két hónapon belül az új kormánynak új költségvetéssel kell előállnia.

Bús Balázs, Óbuda polgármestere a költségvetés szociális vonatkozásairól szólva azt mondta, már ebben az évben megfigyelhető volt, hogy nagyon súlyos gyermekéhezés alakul ki Magyarországon, sok gyermek nem jut hozzá a szükséges élelmiszerhez. Véleménye szerint azonban ha a benyújtott költségvetést elfogadnák, az azt jelentené, hogy jelentősen tovább növekedne a gyermekéhezés mértéke.

Bernáth László, a Hajdú-Bihar megyei Tetétlen polgármestere arról beszélt, hogy a költségvetés "padlóra küldi az egész oktatási rendszert Magyarországon; teljesen mindegy, hogy kistelepülésekről vagy nagyvárosokról beszélünk". Úgy vélekedett, az a veszély fenyeget, hogy a gyerekeknek jövőre már nem biztos, hogy iskolába kell járniuk, az önkormányzatok ugyanis nem fogják tudni fenntartani a rendszert.

Szűcs Lajos, Pest megye önkormányzatának elnöke úgy fogalmazott, "Magyarország nem lehet átmeneti, még ha a kormánya átmeneti is". Szerinte ma nagy a veszély arra, hogy nem csak az emberek, az egészségügy sem éli túl az átmeneti kormány regnálását.

Közölte: azt kérik, hogy az önkormányzatok számára elfogadhatatlan költségvetési tárgyalást ne is kezdje meg jövő héten a parlament.

Ezek is érdekelhetik