Hírek

2009.09.24. 20:56

A mi guatánamoi rabunk: a befogadotti státusz, jogok és kötelezettségek

Budapest - Befogadotti státuszba kerül majd az a volt guantánamói fogoly, akit Magyarország befogad. A kormányzat döntése szerint kijelölt tartózkodási helye lesz, amelyet csak felügyelettel hagyhat el. Az MTI-nek nyilatkozó emberjogi szakértő szerint nem különös, és megfelel az idegenrendészeti jogszabályoknak, ha a Guantánamóról érkező, befogadotti státuszba kerülő volt fogolynak a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal előírja majd, hogy hol lakhat.

MTI

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke csütörtökön az MTI-nek "rejtélyesnek" nevezte, hogy az általában érvényes szabályok a jelek szerint nem tűnnek érvényesnek a Guantánamóról érkező férfire. Az általános szabályok sorában például azt említette, hogy a befogadottnak külön engedélyt kell kérnie a munkavállaláshoz, státusza alig jogosítja integrációs támogatásokra, így az államilag támogatott magyar nyelvi képzésre sem, és csak sürgős esetben kaphat térítésmentes egészségügyi ellátást. A hírek szerint a férfi ugyanakkor kétéves integrációs programban vesz majd részt - tette hozzá.
    
A menedékjogról szóló, 2007. évi LXXX. törvény a menekült, az oltalmazotti és a befogadotti státuszt ismeri.
    
A jogszabály szerint a Magyar Köztársaság menekültként ismeri el azt a külföldit, aki faji, illetve vallási okok, nemzeti hovatartozása, meghatározott társadalmi csoporthoz tartozása, politikai meggyőződése miatti üldöztetése vagy az üldözéstől való megalapozott félelme miatt származási országán kívül tartózkodik, és nem tudja, vagy az üldözéstől való félelmében nem kívánja a származási országa védelmét igénybe venni. 
    
Oltalmazottként Magyarország kiegészítő védelemben részesíti azt a külföldit, aki nem felel meg a menekültkénti elismerés feltételeinek, de fennáll annak a veszélye, hogy országába történő visszatérése esetén (például a hazájában dúló polgárháború miatt) súlyos sérelem érné, és nem tudja, vagy az e veszélytől való félelmében nem kívánja származási országa védelmét igénybe venni. 
    
Befogadotti státuszt az kaphat, aki az állampolgársága - hontalan esetében a szokásos tartózkodási helye - szerinti országba átmenetileg azért nem küldhető vissza, mert ott halálbüntetésnek, kínzásnak, kegyetlen, embertelen, megalázó bánásmódnak vagy büntetésnek lenne kitéve, és nincs olyan biztonságos harmadik ország, amely befogadja, de nem jogosult sem menekültkénti, vagy hontalankénti elismerésre, sem ideiglenes vagy kiegészítő védelemre. Ilyenkor is fennáll a visszaküldés tilalma.
    
A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodását szabályozó 2007. évi II. törvény végrehajtásáról szóló 2007/114-es kormányrendelet szerint a befogadott és az emberkereskedelem áldozatává vált, tartózkodási engedéllyel ellátott harmadik országbeli állampolgárt személyes gondoskodás körébe tartozó ellátások, pénzbeli ellátások és pénzbeli támogatások illetik meg. A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátások közé tartozik egyebek között a közösségi vagy annak megfelelő szálláson való elhelyezés és ellátás, az egészségügyi ellátás és az ország végleges elhagyásának támogatása,
    
A rendelet 77. paragrafusának első pontja szerint "a befogadott, illetve az emberkereskedelem áldozatává vált harmadik országbeli állampolgár a közösségi szállást a kiköltözés szándékával a regionális igazgatóság engedélyével hagyhatja el".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!