Hírek

2009.09.30. 15:21

A vámosoknak kell felszámolni az illegális fémkereskedelmet

Kecskemét - A Vám- és Pénzügyőrség 2010. január elsejétől kapja meg a fémkereskedelmi engedélyköteles anyaggal végzett tevékenység ellenőrzését, amelynek elsődleges célja az illegális tevékenység felszámolása lesz - mondta Nagy János pénzügyőr altábornagy, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka szerdán Kecskeméten.

MTI

A Vám- és Pénzügyőrség fogja megkapni a fémkereskedelem ellenőrzésének a feladatát, amelynek eredményeként szigorú ellenőrzési rendszert fogunk bevezetni, ami a jövedéki ellenőrzéshez hasonló rendszer lesz - mondta a vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka, a Vám-, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége által tartott konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Nagy János hangsúlyozta: a kereskedőknek nagyon szigorú nyilvántartási rendszert kell vezetniük, amit a vám- és pénzügyőrség szervei ellenőrizni fognak. A pénzügyőr tábornok reményét fejezte ki, hogy a legális kereskedők ellenőrzése mellett fel tudják deríteni az illegális forgalmazók ma még becsülni is nehéz táborát. Ennek eredményeként várhatóan vissza fog szorulni a lopások száma illetve, az illegális kereskedelem - fűzte hozzá. Az országos parancsnok kiemelte: ilyen típusú ellenőrzés eddig nem volt. Nagy János beszámolt arról, hogy megkezdődött a felkészülés a feladat ellátására, az informatikai rendszerek átalakítása elindult és folyik a kiválasztás is.

Végeztek felméréseket arra vonatkozóan, hogy az ellenőrzési rendszert hogyan tudják üzemeltetni, mekkora létszám szükséges ehhez, és ez mennyibe kerül majd. Azt még nem tudják, hogy a feladat ellátásához mekkora plusz forrást fognak kapni. Emlékeztetett arra, hogy ezen a területen eddig rengeteg bűncselekményt követtek el, amivel csak a rendőrség foglalkozott. A jövőben a vám- és pénzügyőrség nyomozóhivatala is foglalkozni fog ilyen esetekkel, amikor a lopással kapcsolatos feljelentést náluk teszik meg - tette hozzá. Az MTI kérdésére a tábornok elmondta: alapesetben 250 ember szükséges a feladat ellátásához, de ahhoz, hogy ez hatékonyan tudjon működni, 400 plusz dolgozóra lesz szükség. Hozzátette: ha nem kapnak a létszámbővítéshez támogatást, akkor azt kell mérlegelnünk, hogy honnan tudnak átcsoportosítani anélkül, hogy a többi feladat végrehajtását veszélyeztetnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!