Hírek

2009.09.02. 02:21

Elítélték a trükkös talján fakereskedő

Katafa - A csődbe jutott olasz fakereskedő a végrehajtó által lefoglalt és őrzésre a telephelyen hagyott gépeket eladta, illetve Olaszországba elszállította, ezzel bűncselekményt követett el.

Angyal László

Katafán 2001-től működött egy fakereskedés, melynek tulajdonosa és ügyvezetője is egy olasz állampolgár volt. A cég üzleti ügyei egy idő után nem mentek túl fényesen: 2005-ben a felhalmozott adósság következményeként egy zalaegerszegi lakos végrehajtó útján szeretett volna pénzéhez jutni.

A hatóság embere májusban meg is jelent a cég telephelyén, körülnézett, és talált olyan nagy értékű gépeket, berendezéseket, amelyek a több mint 2 milliós adósság fedezetéül szolgáltak. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a végrehajtó lefoglalást hajtott végre: két targoncát, egy kompresszort, egy hasítógépet, hat szalagfűrészt és egy fűrészélezőt, melyek értéke meghaladta a 4 millió forintot.

A szokásnak megfelelt az is, hogy a végrehajtó a cég őrzésére bízta a telepen lefoglalt tárgyakat. Azonban még abban a hónapban az olasz ügyvezető jogi képviselője útján jelezte a végrehajtónak, hogy a lefoglalt eszközök nem a kft. tulajdonában vannak, illetve a hasítógép ügyében egy polgári per kezdődött, ami még nem ért véget.

Egy évvel később, valamikor 2006 tavasza és ősze között történt meg a bűncselekmény: az olasz tulajdonos túladott három szalagfűrészen és a hasítógépen, illetve a többi berendezést Olaszországba szállította. Mivel a vádlott ezzel megakadályozta a végrehajtási eljárást, illetve annak sikerességét, az ügyészség zártörés miatt vádat emelt ellene. A

 Körmendi Városi Bíróság megállapította a vádlott bűnösségét, és jogerős ítéletében 250 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta. Zártörés miatt a bíróság 250 ezer forint pénzbüntetést szabott ki a külföldi vádlottra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!