Hírek

2009.09.07. 12:51

Mi lesz az állami gondozottak után járó családi pótlékkal?

Körkép - A kormány tervei szerint az állami gondozattak után járó családi pótlék felét a gyermekotthonok kapnák meg. A szakma képviselői még nem sokat tudnak a kiszivárgott elképzelésről.

Nagy Ildikó

Megyénkben 465 állami gondozott van, egy részük gyermekotthonban, míg mások családban, nevelőszülőknél élnek. Feltehetően az utóbbiakat nem érinti majd a kormányzati elképzelés. 

A gencsapáti Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Intézményben 94 gyermekről, illetve fiatalról gondoskodnak mondja Horváth Artúr igazgató, aki hivatalból egyúttal a náluk élő gyermekek gyámja és vagyonkezelője is.  A gyermek-, illetve lakásotthonokban élő állami gondozottak után 14 ezer 800 forint családi pótlék jár havonta, ennél többet csak a tartós fogyatékossággal élő gyermekek után kapnak. A jelenlegi szabályok szerint a hozzájuk bekerülő gyermek nevére folyószámlát kell nyitni, az államkincstár erre a számlára utalja a családi pótlék összegét, és az állami gondozottak 18 éves korukban vehetik fel a számlán összegyűlt pénzt.  Ehhez az úgynevezett gyámi betéthez csak indokolt esetben, a gyámhivatal engedélyével nyúlhatnak hozzá. Van, amikor ezt meg is teszik: ha valaki nyelvvizsgát tesz, jogosítványt szeretne szerezni, számítógépet, vagy épp a választott szakma tanuláshoz szükséges gépet szeretne venni, akkor azt a családi pótlékból összegyűlt pénzből fedezik.   

Horváth Artúr ugyanakkor érdekességként megemlíti, hogy van olyan megye - az országban két-három - ahol már eddig is megengedte a gyámhivatal, hogy a  gyermekotthonban élő gyermekek a családi pótlékból kaphassanak zsebpénzt. 



A gencsapáti Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Intézményben 94 állami gondozottat nevelnek 

Fotó: Szendi Péter

Az állami gondozott gyermekek után járó családi pótlék megfelezéséről az igazgató is hallott, de részleteket ő sem ismer. Azt azonban sejti, hogy ettől az intézményeknek nem lesz több pénzük. Jelenleg az állami gondozottak ellátásának 40-42 százalékát fedezik az állami normatívából, a fennmaradó részt a fenntartó megyei önkormányzat állja. Az igazgató szerint elképzelhető, hogy az önkormányzatok helyzetén kíván könnyíteni a tervezett rendelkezés.   

A kőszegi SOS Gyermekfaluban nevelőanyák mellett, családokban élnek a gyerekek. A gyermekfaluban az állami normatíva mellett adományokból fedezik a kiadásaikat. A náluk lévő  gyermekek után járó családi pótlékot ők is folyószámlán gyűjtik, és csak  gyámhivatali engedéllyel nyúlnak hozzá a pénzhez.Szilágyi Imre igazgató még  nem tudja, hogy őket érinti-e a tervezett változás.

Ki gondoz kit?

A nevelőotthonban élők folyószámláján gyűlő pénzből csak gyámhivatali engedéllyel lehet költeni. Az ebből vett számítógép, zongora vagy varrógép azonban az állami gondozott tulajdona lesz. És ez a lényeg. Mert félő, hogy  a családi pótlékból lecsípett összegből semmi nem marad majd a gyerekeknek. Belemegy a közös kalapba, fizetik belőle a fűtést, vagy a portás bérét. 

A kérdés csak az, hogy akkor ki gondoz kit? 

Az állam a gyereket, vagy a gyerek az államot? 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!