Hírek

2009.10.14. 02:26

Szépkorúakat köszöntöttek Szentgotthárdon

Szentgotthárdon a zsúfolásig megtelt színházban köszöntötték a város szépkorúit az idősek világnapja alkalmából. Viniczay Tibor polgármester meleg hangon szólt a megjelentekhez.

Vas Népe

Egy közösség felelősségtudatát semmi nem jellemzi jobban, mint az, ahogy idősebb tagjaival bánik. Az idősek támogatása a mindenkori városvezetésnek, a fiatalabb generációknak erkölcsi kötelessége. Az elmúlt napok során összesen 313 idős lakost, ebből 37 fő 80 éves korút, és 276 fő 80 év feletti időskorút köszönthettek fel kollégáim otthonukban. Külön kiemelném városunk legidősebb polgárát, Mesics Antalné rábatótfalui nyugdíjast, aki betöltötte már a 98. életévét is.

A fejlettebb országokban az egyik legnagyobb társadalmi siker és egyben a legnagyobb kihívás is, a születéskor várható élettartam meghosszabbodása. A társadalom elöregedésével kapcsolatos szociális, gazdasági problémák megoldására tárcaközi program szükséges az EU- alapelvek mentén, melyek közül a három legfontosabb: a jövedelmi biztonság, az életminőség javítása és a kellő színvonalas, mindenki számára elérhető egészségügyi és szociális ellátás. Többek között ez is a magyarázata annak, hogy a Magyar Országgyűlés nemrégiben Idősügyi Nemzeti Stratégiát fogadott el, amely 2034-ig meghatározza a kialakítandó időspolitika hosszú távú célkitűzéseit.

Iván László gerontológus professzor gondolatait idézte: A család ne akarja megváltoztatni az idős ember szokásait, ne akarja mássá nevelni, ne vitatkozzon, és ne akarja mindenáron a maga igazáról meggyőzni. Legyen hozzá jó szava, bizalma, némi türelme, hallgassa meg - és ne oktassa -, főleg ne gorombáskodjon a család egyetlen tagja sem. Az unokáktól ne zárják el, de minél többször legyenek együtt, és osszák meg napi feladataikat éppúgy, mint gondjaikat, örömeiket. Az emberi méltóság és megbecsülés nem pénz és anyagi kérdés, hanem egyszerű szeretetteljes magatartás.

Gorza Márk és ifj. Papp Sándor verses összeállítását hallhatták a résztvevők; a fiatalságot idézte fel az Enjoy táncklub szentgotthárdi és felsőszölnöki táncosainak produkciója. A szombathelyi Melódia Egyesület ezúttal is szép sikert aratott. Az estét közös vacsora zárta a Lipa étteremben, ahol László Ferenc muzsikájára lehetett táncolni.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!