Hírek

2009.10.09. 16:02

Szombathelyi közgyűlés: Munka és presztizscsata a testület ülésén

Érdemi munka mellett értelmetlennek tűnő presztízscsata is zajlott csütörtökön, szombathelyi közgyűlésben. Látványosan egymásnak feszültek a felek, keményen politizáltak a városatyák az ülés első néhány órájában, estefelé viszont sorra hoztak konszenzusos döntéseket.

zaol.hu

Igent mondtak a képviselők a panelprogram folytatására, azaz egyfordulós pályázat útján, önkormányzat  egyharmados támogatásával jövőre is megújulhat több száz szombathelyi panellakás.

Két ellenszavazattal elfogadták az Agóra-pályázat módosítását, ami azt jelenti, hogy ha nyer a város, akkor 1,5 milliárd forintért megújul a Sportház.

Szó volt a felsőcsatári üdülőről is: a helyi önkormányzattól a szomszédos telket megkapja a város, így komoly az esély a gyermeküdülő fejlesztésére, persze pályázati úton.  Merthogy továbbra sem dúskál az anyagi javakban a szombathelyi önkormányzat, ehhez képest a kulturális szféra jól lobbizik: ha sikerül megállapodni a részletekben, jövőre Szombathelyen lesz a Mediawave fesztivál, ami legalább 20 millióba kerül az adófizetőknek.

Dr. Ipkovich György polgármester és Németh Kálmán  alpolgármester pénteken elemezte a történteket. A polgármester szerint érdekes időszak vár a városra. - Úgy tűnik, véget ért az az egy évig tartó állapot, amikor a baloldali városvezetés és a jobboldali közgyűlési többség zökkenőkkel ugyan, de képes volt hatékonyan együtt dolgozni. A következő esztendőben vizsgázik a szombathelyi politikai elit, hiszen két választás tartunk, kampány lesz, miközben városfejlesztési ügyekben is döntenünk kell. -

A polgármester megindokolta, miért vétózott meg két határozatot. A költségvetés módosítása lekerült a napirendről, de a pénzügyi és gazdasági bizottság 70 millió forint kifizetéséről döntött. Az ügyet hiába tettem fel háromszor szavazásra, nem sikerült érvényes közgyűlési igennel megerősíteni a határozatot.

- Ezért éltem törvényes jogommal, felfüggesztettem a határozat végrehajtását. A másik ügyben  a távhőszolgáltató kft. apportálása a Szova Zrt.-be  rendkívüli közgyűlést hívok össze. Addig ki kell dolgozni a városi vagyon átadásának szabályait. Úgy vélem, vagyoni ügyekben nincs pardon: rakjuk a kezeket az asztal fölé. -

A városvezetés az egykori ellenzék ellenzéke lett, értékelte a történeket Marton Zsolt (Fidesz). - Szokatlan taktika, kíváncsian várjuk, mi lesz a folytatás, miként lehet a várost vezetni ellenzéki pozícióból, tette hozzá. - 

Az MSZP képviselői (Kővári Attila és Horváth György) rámutattak: a kulturális bizottág elnöke, Sági József nemmel voksolt az Agóra-pályázatra, vagyis a Sportház felújítására. A városatyák szerint a győri Mediawave fesztivál átköltöztetése támogatható, ám a rendezvény programját össze kell hangolni a szombathelyi kulturális eseményekkel.

Dr. Gyimesi József (ESZE) szerint borítékolható, hogy az indulatok elszabadulnak a következő közgyűléseken. Felhívta a figyelmet a felsőcsatári gyermeküdülő bővítésére: a város egyszeri, 10 hétig tartó nyaraltatás fejében telket kap a felsőcsatári önkormányzattól. A nagyobb ingatlannal jó esély van a felújításhoz pályázati pénz elnyerésére. 

A városatya érdekesnek találta, hogy nem váltott ki vitát, hozzászólást  egy ingatlanfejlesztő cég kérelme: a közgyűlés rábólintott arra, hogy a Decathlon áruház környékén csak később épüljön meg járda, kerékpárút, és a négysávos úton a gyalogátkelőhely. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!