Hírek

2009.10.16. 22:04

Tizennégy magyar-kínai egyezményt írtak alá

Tizennégy magyar-kínai egyezményt írtak alá Bajnai Gordon magyar miniszterelnök és Hszi Csin-ping (Xi Jinping), a Kínai Népköztársaság alelnöke jelenlétében pénteken Budapesten, a Parlamentben.

MTI

 Az aláírt dokumentumok közül öt államközi, kilenc pedig kereskedelmi egyezmény. A megállapodások között található a gazdasági együttműködésről szóló szándéknyilatkozat a kínai kereskedelmi minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium között.

Szignálták a 2010-2012. évekre szóló kulturális és oktatási munkaterveket, továbbá az állategészségügyi egyezményeket írtak alá a Magyarországról Kínába exportált sertéshús, valamint a naposkacsa, naposliba és a keltetős tojás minőségével szemben támasztott követelményekről.
   
Együttműködési keretegyezményt kötöttek a kínai befektetés-ösztönzési iroda és az ITD Hungary, valamint a Generetec és a Hungexpo képviselői. Több gépjárműipari megállapodást is aláírtak az érintett cégek. Vízgazdálkodási és környezetvédelmi szándéknyilatkozat jött létre a shenzheni Környezetmérnöki Műszaki Központ és az Aquaprofit Zrt. között.
   
Állandó pekingi bemutatóterem létrehozásáról állapodtak meg a felek. Ugyancsak állandó bemutatótermet működtetnek majd Foshanban. Egyezség született arról is, hogy a Hainin Airlines lesz a hivatalos szállítója a shanghaji expo magyar résztvevőinek.
   
A kínai alelnök csütörtökön érkezett négynapos látogatásra Magyarországra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!