Hírek

2009.11.10. 15:58

Római vacsorát fogyasztott megyénkben a norvég nagykövet

Siri Ellen Sletner, a Norvég Királyság magyarországi nagykövete kétnapos látogatást tett a megyében. Többek között megtekintette a Romkertet és a Vasi Múzeumfalut.

Varga Nóra

A Norvég Királyság magyarországi nagykövete, Siri Ellen Sletner a megyei közgyűlés alelnökének, Majthényi Lászlónak meghívására érkezett Vas megyébe.

A kétnapos baráti látogatáson a megye történelmi nevezetességeit tekintette meg. Hétfőn a szombathelyi Savaria Múzeumban Vas megye és Norvégia kapcsolatairól hallgatott meg  előadást, majd megismerte  a magyar   múzeumi hálózat működését, valamint  a Vas megyei  kiállítóhelyekkel is megismerkedett. Végül az Esterházy Kvintett koncertjét hallgatta meg. Római vacsorával zárult az este.

Kedden ellátogatott a Romkertbe és  a  püspöki palotába, járt a Vasi Múzeumfaluban, s  Vas megyei tartózkodása végén megtekintette a sárvári Nádasdy-várat és a múzeumot. 

- Júliusban Kőszegen találkoztam a nagykövet asszonnyal.  A munkaebéden említette, hogy érdeklődik a magyar történelem és az épített  kulturális  örökségek iránt  - tudtuk meg Majthényi Lászlótól. 

- Ekkor hívtam meg egy baráti látogatásra, s megígértem neki, hogy a megye épített örökségeiből minél többet  megmutatok neki. Siri Ellen Sletner örömmel elfogadta az invitálást, s két napra Szombathelyre látogatott.  A kulturális örökség lesz a Norvég Alap  fő prioritása a következő öt évben, mi is szeretnénk  pályázatot benyújtani, s  ezt félig már elő is készítettük - említette a megyei közgyűlés alelnöke. 

- Nagyon örülök, hogy lehetőségem nyílt Vas megye, az ókori Savaria  nevezetességeit megtekinteni  - mondta lapunknak Siri Ellen Sletner.  Én is és a férjem is nagyon  jól érezzük magunkat Szombathelyen ezen a rövid látogatáson. -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!