Hírek

2010.01.27. 16:48

Határ a csillagos ég: premontreisek sikere

Manapság nincs nagy respektje a tudománynak a fiatalok körében, szerencsére akadnak kivételek. Mint a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban.

Kozma Gábor

A győztes hármas, akiket Melegáné Somogyi Tímea tanárnő készített fel, kiváló munkát végzett és szó szerint közel került a csillagokhoz. Ugyanis a piszkéstetői obszervatóriumban fényképezhették is az égboltot. A többi között becserkészték a Súlyzó ködöt, a Teremtés oszlopait, a titokzatos M13-as-t, és még számos csillagképet. Örök élményül. Piszkéstetőn fotózhatták az égboltot

Mint emlékezetes, a Csillagászati Év tavalyi fő eseményeit a Gothard Amatőrcsillagászati Egyesület szervezte, bevonva a tudományos igényű programokba a megyei diákságot is. Szintén tavaly a Magyar Tudományos Akadémia Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete országos és nemzetközi pályázatot írt ki, Határ a csillagos év címmel. Erre benevezett a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium 3 fős csapata is. És nyert, ami országos visszhangot váltott ki.

Ez alkalomból a gimnáziumban ünnepélyes külsőségek közepette adták át a három győztes diáknak, úgy mint Csondor Katalinnak, Hatos Andrásnak és Móricz Gábornak a győzteseknek kijáró díjat. Az intézmény igazgatónője, Véghné Busics Hilda érthetően örült diákjai sikerének és ugyanezt tette a Magyar Numizmatika Társaság jelen lévő elnöke, Maróti Tamás is. Az utóbbi kollégáival a fővárosból utazott a helyszínre, hogy köszönthesse a pályázaton nyertes szombathelyi diákokat. Ünnepi beszédet a Gothard egyesület örökös elnöke, Vértes Ernő mondott. 

- Gothard és társai hírnevet szereztek a városnak, a régiónak. Bár csak bő három évtizedet alkothatott, mégis beírta a nevét a halhatatlanok közé. Különösen büszkék lehetünk arra, hogy annak a gazdag örökségnek, amelynek a mérnök, csillagász, kutató, tervező, asztrológus kvalitásait magába integráló Gothard a megteremtője, tovább él és gazdagodik. E századelőn éppen Szombathelyen, három éleseszű diák és tanáraik jóvoltából.

Ezt követően Mitre Zoltán, az egyesület titkára üdvözölte a diákokat, majd átadták a díjakat. Az elismerések után szintén a gimnáziumban, ahol Gothard Jenő is tanult, kiállítás nyílt tiszteletére. A diákok néhány hétig láthatják majd  azt a kort, amely tudományos körökben is ismertté tette a vasi főváros nevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!