Hírek

2010.01.02. 08:22

Képzés a civil érdekérvényesítésért

Több hónapon át tartó képzést szervez civil szervezetek számára a Szombathelyi Civil Kerekasztal. Az előadások célja, hogy a szervezetek tagjai szakmai ismereteket szerezzenek a közéleti szerepvállaláshoz.

Tersztyánszky Krisztina

A politiusok, döntéshozók gyakran vádolnak tájékozatlansággal egyes civil szervezeteket. Kőszegfalviné Pajor Klára, a Szombathelyi Civil Kerekasztal elnöke szerint nem mindig alaptalan ez a vád. Valóban elvárható, hogy azok a nonprofit szervezetek, melyek felemelik szavukat egy-egy közösség érdekében, maguk is rendelkezzenek minimális államigazgatási és jogi ismeretekkel. Erre nyújt megoldást az a decemberben indult képzés, amelyet a CKA a Nemzeti Civil Alapprogram támogatással szervezett civil szervezetek részére.

Az önkormányzat rendszerek megismerésével hatékonyabb lehet az érdekérvényesítés, s az együttműködés az önkormányzatokkal.

Az első előadás máris nagy érdeklődést vonzott: dr. Tóth Ferenc megyei bírósági tanácselnök a társadalmi szervezetek bírósági nyilvántartásáról beszélt, és választolt ahozzá intézett kérdésekre. A második előadás január 8-án, fél háromkor kezdődik a Haladás Művelődési Házban. Ekkor dr. Szele Györgyi igazgatási osztályvezető tájékoztat a választási eljárásról. A következő téma a szombathelyi képviselőtestület döntéshozatalai mechanizmusa, a civil szervezetek és az önkormányzat kapcsolatrendszere lesz, melynek előadója dr. Tőke Erzsébet jogtanácsos lesz február 5-én.

Március 5-én dr. Krecskó Erika, a Vas Megyei Igazságügyi Hivatal igazgatója fog szólni az igazságügyi szolgáltatásokról, a civil szférával kapcsolatos együttműködésről.

Végül a sort április 2-án dr. Sugár Tamás megyei csoportvezető bíró tájékoztatója zárja a közigazgatási bíráskodásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!