Hírek

2010.02.06. 07:05

Tudásdepó-Express: új utakon a vasi könyvtárak

Szentgotthárd, Vasvár, Kőszeg, Őriszentpéter, Nádasd és Körmend könyvtárai élvezhetik annak a pályázatnak az eredményét, amely csaknem száz milliót szán beruházásra.

Kozma Gábor

Élesbe fordult a meglehetősen körülményes cím mögé rejtett Könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében - Tudásdepó-Express TÁMOP a modern könyvtári hálózat megteremtését segítő pályázat.
 
- A konstrukció a szakmában az újszerű megoldásokat támogatja és az együttműködések kialakítása címmel jelenik meg. A prioritás átfogó célja az egész életen át tartó tanulás feltételeinek megteremtése. Úgy, hogy a tanulási lehetőségeket  és formákat elterjesszük, az oktatási és kulturális intézményrendszer közötti együttműködés új útjainak kiépítésével - fogalmazott Mecsériné Doktor Rozália, a körmendi Faludi Ferenc könyvtár vezetője.

A városi képviselők már korábban nyugtázták, hogy a Faludi könyvtár munkatársai készítették elő a pályázói koinzorciumot. A csapatban ott találjuk Kőszeg, Szentgotthárd, Vasvár, Őriszentpéter és Nádasd településeket, a konzorciumvezető Körmend. 
 
- Ez öröm és felelősség is egyben - hangsúlyozta Bebes István körmendi polgármester. - Nyilvánvaló, hogy   kiemelten szükséges fejleszteni azon szolgáltatásokat, amelyek elősegítik az egyenlő esélyű hozzáférést a nem formális és informális tanuláshoz és képzéshez. Úgy látom társaimmal, hogy ha bejön ez a konstrukció, akkor  a könyvtári rendszer jobb hatásfokkal szolgálhatja a minőségi oktatást, a formális oktatáson kívüli képzést és tanulást. Ugyanígy a könyvtári szolgáltatásokkal megvalósítandó olvasási és digitális kompetenciák fejlesztését is - hallottuk.

V. Németh Zsolt vasvári polgármester annak örült elsősorban, hogy  felgyorsul az információáramlás. Így az egyes könyvtárak és szolgáltatások között is. És csökkenhetnek a hozzáférés területi különbségei. 

A program keretében megvalósulhat  a könyvtárak tanulást segítő szolgáltatásainak és adatbázisainak, dokumentum-és információszolgáltatási rendszerének fejlesztése és összehangolása.  Nagy hangsúlyt kap az új lakossági rétegek bevonása, az olvasók egyes csoportjait megcélzó, olvasási és digitális kompetenciákat támogató programok, valamint az otthonról is elérhető web-alapú szolgáltatások fejlesztése is.

- A konzorciumi programmal 70-80 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehet elnyerni, önrész vállalása nélkül. Még e hónapban benyújtjuk a pályázatot, a testület már döntött a támogatásáról  -mondta a polgármester. 
 
Határidők

A konzorciumi pályázat elfogadása esetén a tervezett  program megvalósítására, annak megkezdésétől számítva,  legfeljebb 12 hónap áll rendelkezésre. A projekt legkésőbbi befejezési dátuma 2011 december 31-e. A  tervezett teljes költségvetés 70-80 millió forint. Ebből könyvtártípusonként eltérő mértékű támogatásban részesülnek a konzorciumi tagok. Körmenden mintegy 20-30 millió forintnyi beruházás valósulna meg, erre a könyvtár dolgozói fel is készültek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!