Hírek

2010.02.03. 22:00

Zuschlag-ügy: Gerő Dániel és a számla - lezárult a bizonyítási eljárás

Fodor Endre tanácsvezető bíró a szerdai tárgyalási napon befejezte a Zuschlag János és 15 társa ellen a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó perben a bizonyítási eljárást.

MTI

Több tanút hallgatott meg a bíróság, akik közül kettőnek a meghallgatását Zuschlag János elsőrendű vádlott indítványozta. Az egyik tanú, a Debrecenben élő és ifjúsági táboroztatással foglalkozó vállalkozó elmondta: a vádban szereplő Hoppá Egyesület részére ő állította ki a számlát. A tanú beszámolt arról, hogy vállalkozói tevékenysége során került üzleti kapcsolatba a baloldali ifjúsági szervezetekkel.

A bíró kérdésére beszámolt arról, hogy minden esetben a Fiatal Baloldaltól kapta a megrendelést a táboroztatásra, a kiállított számlák valós tevékenységet takarnak. A tanú a Hoppá Egyesülettel nem találkozott, a FIB képviselője, Gerő Dániel kérte, hogy az egyesület nevére állítsa ki a számlát, de az nem került akkor szóba, hogy milyen forrásból lesz kiegyenlítve a számla.
 
A tanú megjegyezte: a Fiatal Baloldallal azóta is komoly elszámolási problémáik vannak. A tanúkihallgatások után a tanácsvezető bíró közölte: a vádbeszédet február 9-én mondhatja el Német Zsolt ügyész, majd február végéig három nap áll rendelkezésre az ügyvédek védőbeszédeire.

A tervek szerint március 17-én szólalhatnak meg utoljára a vádlottak, s ha nem lesz jelentős változás, akkor március 31-én első fokon ítéletet hirdet a bírói tanács. A tanúk meghallgatása után Zuschlag János elsőrendű vádlott kért szót és hosszasan bizonygatta, hogy nem működtetett bűnszervezetet.

"Az ügyészség, tulajdonképpen maffiafőnöknek akar beállítani" - mondta Zuschlag.

Elismerte, hogy ő kérte a vádlottaktól a nyomozás kezdete előtt meghalt Kisbaranyi László nevének az említését, ő kérte meg a másodrendű Lados Istvánt, hogy az eljárás kezdete után menjen külföldre, majd semmisítsen meg iratokat.
 
"Nem igaz, hogy befolyásoltam a büntető eljárást, (...) nem igaz, hogy kértem volna tájékoztatást a lehallgatásom tényéről" - tagadta sorban a per során vele kapcsolatban elhangzott állításokat az elsőrendű vádlott.
 
Zuschlag János azt is tagadta, hogy telefonokat osztogatott volna a vádlottaknak, de elismerte hogy Lados István másodrendű és Őri András negyedrendű vádlottnak adott telefont. Határozottan állította: nem kért senkit arra, hogy eltussolja az ügyet.

"A titkosított nyomozás engem igazolna" - tette hozzá. Véleménye szerint, nem tett többet, mint amit bármelyik másik gyanúsított tett.
 
"Nem tudom miért állít olyat az ügyészség, ami alaptalan" - mondta írásban beadott és felolvasott vallomása végén Zuschlag János.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!