Hírek

2010.03.11. 17:06

Két helyre is elutalta körmendi kórház pénzét az OEP

Megkapta az OEP-től az egyhavi pénzt a kórház, és ugyanezt az összeget elutalták a korábbi magánüzemeltetőnek is.

Kozma Gábor

Százmillió feletti összeg azért már az OEP-nél is tétel. 

Éppen ezért érthetetlen, hogy a körmendi kórház havi támogatási összege kiutalásánál miként  hibázhattak. A biztosító szerint ügyviteli-technika malőr történt, ami egyszerre semmit, és sokatmondó. A hozzáértők erősen kételkednek. Szerintük nehezen elképzelhető, hogy az utalásnál ne vegyék észre a kettőzést.

Az OEP közleménye szerint a hibát 24 óra alatt észlelték, és felszólították a korábbi üzemeltetőt, jelesül a Kern József vezette Medisys Kft-t, hogy fizesse vissza a pénzt. Ám ez utóbbi erre nem nagyon mutat hajlandóságot. Így elképzelhető, hogy jelentős veszteség éri az államot, illetve az adófizetőket. Az OEP erre a lehetőségre is számított a jelek szerint, mert pert helyezett kilátásba a pénz visszaszerzése érdekében.  Mint megtudtuk, az OEP-nél nagy a nyüzsgés, amelyet nyilván az a hír is fokoz, miszerint a szaktárca a főigazgatótól kéri a felelősség megállapítását.

Bebes István polgármester másként látja a  kialakult helyzetet.
 
- Egyértelmű, hogy ezt a pénzt annak kell megkapnia, aki a szolgáltatást végzi, vagyis az önkormányzat által létrehozott, nonprofit kft-nek. Ez az állapot február 1-e óta áll fenn, tehát a kéthavi összeg is ezt a céget illeti. A tévedés  felelőssége az OEP-é. A mostani utalás szerintem nem hibát, hanem szándékosságot feltételez - jelentette ki a város polgármestere. 

A Medisyst szerint ők is jogosan kapták

A körmendi kórház volt üzemeltetője úgy véli, hogy jogosan kapta meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) a betegellátás után járó finanszírozást. A Medisyst Kft. az MTI-vel csütörtökön azt közölte: a mostani OEP-kifizetés a tavaly decemberi betegellátás fedezete.

A körmendi kórház korábbi üzemeltetője az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, hogy őket illeti az OEP-finanszírozás, hiszen a cég a visszavonulásáig rendben, a szerződéseknek és a jogszabályoknak megfelelően működtette a körmendi kórházat, így a mostani OEP-kifizetés a tavaly decemberi betegellátás fedezete.
   
"Vita sem lehet arról, hogy kit illet a 2009 decemberében végzett munka után járó OEP-kifizetés, hiszen ekkor még mi gyógyítottuk a körmendi betegeket, mi fizettük ennek költségeit" - írták, hozzátéve: tavaly decemberben még nem is létezett az a cég, amelyre a város most a kórház működtetését bízza.
   
Úgy vélik, nincs legális útja annak, hogy a betegeket valóban ellátók helyett ez az új cég kapja meg a támogatást. "Mi is bízunk abban, hogy a jogosulatlanul szerzett közpénz mihamarabb visszakerül a közfeladatot finanszírozókhoz" - fogalmazott a Medisyst, amely szerint cégük nem jutott teljesítés nélküli bevételhez. Közölte azt is: időben megtették az egészségügyi feladatokról szóló, törvény által előírt jelentésüket az OEP felé, míg ilyen jelentést - ami egyébként elengedhetetlen az OEP-kifizetéshez - az új cég nem fog, nem is tud produkálni.
   
Elfogadhatatlannak nevezték, hogy "egyes sajtóhírek szerint a Medisysttől követelnék vissza a jogosan járó támogatást. Megdöbbentő precedenst teremtene, ha a munkával megbízott szakemberek helyett e munka ellenértékét olyan cég kapná meg, mely a munkavégzés idején még nem is létezett, abból semmilyen részt nem vállalt" - érvelt a cég.
   
Körmend önkormányzata a Dr. Batthyány Strattmann László Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft. bejelentése és a szükséges egyeztetések után döntött úgy, hogy a kórház működtetését 2010. február 1-jével átveszi a Medisyst Kft.-től. A működtetést akkortól a kizárólagos tulajdonában lévő Körmendi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. útján látja el. A gazdasági társaságot a Vas megyei cégbíróság bejegyezte, az 2010. január 1-jétől működik, a kórház működtetését azonban csak 2010. február 1-től látja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!