Hírek

2010.04.14. 15:57

Heti Válasz: Fellegi Tamás, Fazekas Sándor és Réthelyi Miklós is miniszter lesz

A Heti Válasz szerint nagyjából összeállítható a leendő Orbán-kormány névsora: a vagyongazdálkodási tárca vezetője Fellegi Tamás üzletember lehet, a földművelésügyet Fazekas Sándor karcagi polgármester kaphatja, a humán csúcstárcát pedig valószínűleg Réthelyi Miklós, a Semmelweis Egyetem korábbi rektora irányítja majd. Kövér László várhatóan házelnök lesz.

MTI

A hetilap weboldalán, a hetivalasz.hu-n szerdán megjelent cikk szerint bár a Fidesz a második fordulóra koncentrál, felgyorsultak a kormányalakítási előkészületek. Korábbi információk és a Heti Válasz értesülései alapján nagyjából összeállítható a leendő kabinet névsora.

A cikk felidézi, a Fidesz elnöke már bejelentette, hogy Martonyi János vezeti a külügyminisztériumot, Németh Zsolt és a jelenlegi európai parlamenti képviselő, Győri Enikő pedig - írják - államtitkárok lehetnek. Újsághírek szerint a kancelláriát Navracsics Tibor vezeti majd; a Népszabadság információi szerint a miniszterelnöki hivatal "hatóköréhez" kapcsolódna egy romaintegrációs államtitkárság, melynek élére Balog Zoltán, a parlament emberi jogi és kisebbségi bizottságának eddigi elnöke kerülhet.

A vagyongazdálkodási tárca vezetője az írás szerint Fellegi Tamás üzletember (egyebek mellett a Heti Válasz tulajdonosa) lesz. Ismét létrehozzák a belügyminisztériumot, melynek vezetésére Pintér Sándor a legesélyesebb. A Népszabadság úgy értesült: a legfrissebb tervek szerint a titkosszolgálatok is a belügyhöz kerülnének, így Kövér László, a Fidesz jelenlegi választmányi elnöke bizonyosan nem lesz titkosszolgálati miniszter, viszont neki szánják a házelnöki posztot.

Matolcsy Györgynek jó esélye van a gazdasági minisztérium vezetésére, a honvédelmi tárcát pedig előreláthatóan a kereszténydemokrata Simicskó István kapja. Korábbi tervek szerint két miniszterelnök-helyettes dolgozik majd Orbán Viktor mellett: egyikük minden bizonnyal Varga Mihály lenne.

A földművelésügyet Fazekas Sándor karcagi polgármester kaphatja, a humán csúcstárcát valószínűleg Réthelyi Miklós, a Semmelweis Egyetem korábbi rektora irányítja. A tárcán belül államtitkári rangban Szócska Miklós, a SOTE Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgatója az egészségügyért, a KDNP-s Soltész Miklós a szociális ügyekért felel majd, a kereszténydemokrata Hoffmann Rózsa az oktatást, Szőcs Géza költő pedig a kulturális területet irányíthatja.

Az első Orbán-kormány második kultuszminisztere, Rockenbauer Zoltán mint lehetséges új párizsi nagykövet került szóba, a hetilap állandó szerzője azonban határozottan állította: egyelőre senki nem kereste meg az ügyben - olvasható a hetivalasz.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!