Hírek

2010.07.23. 15:09

Botlakövet raktak le Kőszegen

Bass Rezső emlékét örökíti meg péntek óta a Kőszegen elhelyezett első botlatókő.

Némethy Mária

A 103 deportáltból és a 14 munkaszolgálatosból az összesen 117 összlétszámú kőszegi hitközség tagjai közül  csak 16-an élték túl a fasizmus szörnyűségeit. Hatan a munkaszolgálatból, tízen Auschwitzból tértek vissza.

- Mártírsorsa lett 16 gyermeknek is: 6 fiú és 10 leány sohasem élte meg a felnőtt kort, nem lehetett sem hivatása, sem családja  hallottuk pénteken délben dr. Küttel Istvántól, a Kőszegi Polgári Kaszinó elnökétől a város első botlatóköve elhelyezésének ünnepségén. 

Bass Rezsőre (1882-1944), a város egykori állatorvosára, gyárigazgatóra, a Kőszegi Kaszinó választmányi tagjára emlékeztet a kő, aki feleségével együtt 1944 júliusában Auschwitzban szenvedett vértanúhalált.

A Kőszegi Polgári Kaszinó kezdeményezésére megtartott emlékünnepségen Gunter Demnig német művész helyezte el alkotását, a botlatókövet Bass Rezső utolsó szabadon választott lakhelye, az Árpád tér 13. számú alatti ház járdarészén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!