Hírek

2010.07.12. 14:50

Kevesebb lesz a helyi és a megyei képviselő

Az új jogszabály előírásait követve megkezdődött az önkormányzati választások előkészítése. Azt már tudjuk, hogy hány tagúak lesznek a jövőben az egyes településeken a képviselő-testületek, azt azonban nem, hogy miképpen változik az önkormányzatok feladat- és hatásköre. Különösen a megyei közgyűlés létszáma csökken erőteljesen, miközben a hírek szerint feladataik növekedhetnek.

Erős D. Zoltán

A települési önkormányzat képviselő-testülete, a fővárosi és a megyei közgyűlés tagjainak számát a választás évének január 1-jei lakosságszáma alapján kell meghatározni mondja ki polgármesterek és önkormányzati képviselők megválasztásáról szóló új törvény. Ezt az adatot a lakosságszám-adatot nyilvántartó központi szerv már megküldte a helyi és a területi választási iroda vezetőjének, azaz a jegyzőknek, illetve a főjegyzőknek. A 10 ezer vagy ennél kevesebb lakosú települések  egyéni listás választási rendszerben  egy választókerületet alkot, amelyben a képviselők száma a lakosság számától függően 2 és 8 között alakulhat.
 
A korábbiakhoz viszonyítva minden önkormányzatnál csökken a képviselők száma.

A 10 ezernél több lakosú településen és a fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben  egyéni választókerületben és kompenzációs listán  jutnak mandátumhoz.

A megyei önkormányzati képviselőket a választópolgárok megyei listán választják. A választás tekintetében minden megye egy választókerületet alkot, melynek nem része a megyei jogú város, valamint a főváros. Itt is a megye lélekszáma határozza meg a testületi tagok számát. Ez alapján a vasi megyegyűlésa tizenhárom tagú lehetne, ám a törvény minimum létszámot tizenötben határozta meg. Vas megye ebbe a kategóriába tartozik.

A választási irodák vezetőinek július 16-ig kell határozatban megállapítaniuk  a törvényben meghatározott elvek alapján  az adott településen megszerezhető mandátumok számát. Ezt a helyben szokásos módon kell közzétenniük. A legtöbb helyen a polgármesteri, illetve önkormányzati hivatal hirdetőtáblája szolgál erre a célra.

A 10 ezernél több lakosú település és a fővárosi kerületek választási iroda vezetőinek  is eddig kell meghatároznia az új egyéni választókerületek sorszámát és területét. Enne során figyelemmel kell lenniük egyebek mellett arra, hogy az egyes választókerületek között ne legyenek nagy létszámkülönbségek.

Vas megyében  a megyei  főjegyző  intézkedése  alapján hétfőn a   polgármesteri, illetve önkormányzati hivatalban közzétették  a határozatokat. Ezek ellen a helyi jegyzőnél lehet kifogást benyújtani a kifüggesztést  követő  két napon belül. A  jegyző ezeket továbbítja a megyei főjegyzőnek, akinek ugyancsak két napja van ezek elbírálására.

A megyei közgyűlés tagjainak számát meghatározó határozat ellen a hétfői  kifüggesztést  követően a  megyei főjegyzőnél lehet a kifogást benyújtani, amelyet aztán az Országos Választási Iroda vezetője bírál el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!