Hírek

2010.07.29. 16:00

Megyetörténeti zászlókiállítás látható a Savaria Múzeumban

Megyetörténeti zászlókiállítás látható a Savaria Múzeum aulájában, amelynek a közepén egy hatalmas strucc áll. Tudjuk-e, hogy ez a megye címerállata?

Merklin Tímea

Az ezeréves Vas megye programjába illeszkedik ez a tárlat, amely Vas megye középkori történetét mutatja be rendhagyó formában. A zászlók mint tablók funkcionálnak, ezek hordozzák a tematikus egységeket.

Az apropót a 17. századi nemesi bandériumi zászló előkerülése adta. Két éve hozta haza Németországból egy magyar család, amely mint 1848-as zászlót őrizte, de kiderült, hogy régebbi: 17. századi értékes, egyedi darab. A bandériumi zászlót Vas megyének adományozták, a megye pedig restauráltatta.

A kiállításon látható zászlókon a gyerekek is találnak bogarásznivalót: a zászlók alján egy tréfás kis képregény fut, amiben egy strucc főszereplésével mesélnek különböző sztorikat a megye történetéből   a vaskohászattól Mátyás király koráig. A tárlat anyagát bemutatják a Vasi Múzeumfaluban is, de végül a vasvári múzeumba kerül majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!