Hírek

2010.07.26. 11:45

Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem: kevesebb pénzből

Már az nagy szó, hogy idén is lesz Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem, ugyanis a hasonló jellegű kurzussok a válság miatt sorra megszűntek. A pénzszűke azonban itt is érződik.

Kozma Gábor

"Nevelés és oktatás a településfejlesztésben" - ezt a címet viseli az idei, sorrendben 43. kurzus, amelyre a határon túli magyarok mellett számos olasz szakember is jelentkezett.  Már tavaly is ők vitték a prímet egy sor témakörben, várhatóan most is  aktívan szerepelnek a nyári egyetemen.  

Tavalyhoz képest azonban több minden változik. Elmarad például a szokásos szakmai kirándulás, szerényebbek lesznek a kísérő programok is. Az ok: kevés a pénz.

- Ha a tavalyi költségvetést vesszük alapul, akkor idén ennek  még a felét sem szánhatjuk a rendezvényre - mondta el a főszervező Vas megyei TIT Egyesület igazgatója, Simon Zoltán.

- De talán nem is ez az igazán fájdalmas. Sokkal inkább az, hogy egész sor intézmény, amely korábban delegálta egy-egy kiváló emberét a nyári egyetemre, most visszalépett. Magyarán: nem fedezik a részvételi díjukat. Így régi, megszokott és nagy szakmai tudással bíró építészek hiányozhatnak majd a jövő hétfőn induló kurzusról. Ugyanakkor örömmel mondhatom, hogy a létszám nem nagyon csökkent, súroljuk a tavalyi, nyolcvan fős részvételi határt. Az is jó hír, hogy most is eljönnek a határon túli barátaink és itt lesz számos hazai  egyetemista is. Ez különösen bíztató lehet a jövőre nézve - fogalmazott az igazgató.

Az idei kurzust jövő hétfőn a vasi TIT elnöke, dr. Banga Lajos nyitja meg, majd az egyetem tanácsának elnöke, Meggyesi Tamás professzor köszönti a vendégeket és a hallgatókat. A pénzszűke ellenére sikerült nemzetközi tekintélyű előadókat is megnyernie a szervezőknek. Közte a zürichi egyetemen tanító Moravánszky Ákos professzort, aki igen nagy névnek számít az építészek körében. Kuriózumként említhető Kunsziget polgármesterének  szereplése. E településen nincs munkanélküliség, nem zárt be sem az iskola, sem a posta, az óvoda. Bizonyára sokan kérdezik majd Lendvai Istvánné elöljárót.

A Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem augusztus 5-én, diplomaosztóval zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!