Hírek

2010.07.08. 13:10

Segélyprogram: Kilenc kamion élelmiszer érkezett Vasba a rászorulóknak

Az Európai Unió élelmiszer segélyprogramjában 9 kamion élelmiszert osztanak ki rászorulóknak ezekben a napokban az Egyházmegyei Karitász munkatársai.

Némethy Mária

Az idén ötödik alkalommal nyerte el a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázatát, melyet a Közösség legrászorulóbb személyeinek intervenciós készletekből származó élelmiszerekkel történő ellátása címmel indított.

Ennek értelmében magyar gazdáktól az állam Európai Uniós-s forrásból felvásárolja az alapanyagot, majd a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közbeszerzési eljárás útján különböző termékeket gyártat abból. Ezek érkeznek a héten kilenc kamionnal megyénkbe. 

- Öt éve veszünk részt az EU élelmiszersegély programjában, de soha ennyi nem érkezett még hozzánk - mondta el Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója. Sorolja is a mennyiségeket: több mint 52 tonna liszt, 55 tonna tészta és 11 tonna Pilóta keksz. Ezek érkeznek-érkeztek ezen a héten Győrből Szombathelyre, az ottani élelmiszer tárolására alkalmas nagyraktárból.

A megyeszékhelyen az egyik hotel melletti parkolóba jönnek a kamionok. A  Karitász az úgynevezett csillagpontos elosztási rendszert alkalmazza, ami azt jelenti, hogy  a több gépkocsi parkolására alkalmas lerakodó helyre kisebb autókkal jönnek a karitász önkéntesei a környező településekről, ott átpakolják a településenkénti mennyiségeket és viszik el saját falujukba, ahol három napon belül kiosztják azt a rászorulóknak.

- Most a Szombathelyi Egyházmegye 236 településére - kilencven  százalékában Vas megyeire - juttatják el a szállítmányt. 7785 család, 20 ezer 757 fő részesül a segélyből - mondja el Tuczainé Régvári Marietta, aki hozzáfűzi: nagyon nagy munkája van ebben az egyházmegyei karitász központjának és a településeken dolgozó önkénteseknek is. A segéllyel foglalkozó koordinátor, Rácz Attila 4 hónapja napi 8 órát meghaladó munkát végez. Nagyon szigorú az  ellenőrzés.

Az öröm: 10 kiló lisztet, 5 kiló tésztát és körülbelül 2 kiló kekszet kap minden család. Közülük többen megemlítették: de jó, hogy az árvíz mellett gondolnak rájuk is.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!