Hírek

2010.07.14. 15:03

Soproni ajánlószelvények - Bűncselekmény hiányában lezárták a nyomozást

Bűncselekmény hiányában lezárta a rendőrség a volt soproni MDF-es képviselőjelölt ajánlószelvényei ügyében indított nyomozást. Egy másik ügy vizsgálatát felfüggesztették.

MTI

A hónapokkal ezelőtt feljelentett Nagy Tamás arról beszélt szerdai soproni sajtótájékoztatóján, hogy jogi ellenlépéseket tervez az ügyben, ezt egyelőre szakemberekkel vizsgálja, részleteket azonban egyelőre nem kívánt elmondani.

Mint közölte, a márciusban indult vizsgálat során a hatóságok mintegy ezer ajánlószelvényt vizsgáltak át, több tanút hallgattak meg, de a pár nap alatt összegyűjtött szelvények között nem találtak hamisat, vagy olyat, amelyet pénzért vásároltak volna.

"Felmerül a kérdés, hogy kiknek volt érdekük valótlanságokat állítva a választások előtt negatívan befolyásolni a szavazókat. Politikai ellenfeleim közül többen felhívtak, és elhatárolódtak az olyan szervezetektől, amelyek másokat lejáratva próbálnak előnyöket elérni" - jegyezte meg az MDF-es politikus.

A rendőrség február 23-án közölte az MTI-vel, hogy választási rend megsértése miatt nyomoz egy bejelentés alapján a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság, az ügy érintettje az ajánlószelvényeket napok alatt összegyűjtő egyik MDF-es induló. 

Nagy Tamás, aki a városban az MDF színeiben indult a tavaszi országgyűlési választásokon, az MTI megkeresésére akkor azt mondta: újságírói megkeresésekből úgy tudja, hogy kitöltetlen, illetve pénzért vásárolt ajánlószelvények megszerzése szerepel a feljelentésben. Mint hozzátette, néhány hetes előkampánnyal, nem pedig nemtelen eszközökkel érte el, hogy három nap alatt ezer cédulát gyűjtött.

Az áprilisi országgyűlési választásokat megelőző ajánlószelvény-gyűjtési periódusban másik két soproni eset is médiavisszhangot kapott.

Február elején, még a kézbesítési időszakban csaknem félszáz cédula tűnt el az egyik kézbesítő kerékpárjának puttonyából, de másnapra hiánytalanul előkerült a csomag. Az ügyben sem a választási iroda vezetője, sem a posta nem tett feljelentést.

Március végén egy feljelentés alapján indult nyomozás, mivel a gyanú szerint halottak nevében adtak le ajánlószelvényeket. A rendőrség sem akkor, sem azóta nem nevezte meg, melyik párt jelöltjéhez kötődik az ügy, de a választási szervek nyilvános adatbázisa, valamint a beadvány MTI-hez is eljutott szövege szerint a munkáspárti Belovitz Károly volt az ügy érintettje. 

Ebben az ügyben - mivel nem találtak elkövetőt - a Győr-Moson-Sopron megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint felfüggesztették az eljárást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!