Hírek

2010.08.24. 07:09

Az egykori határőr ingatlanoknak nehéz új funkciót találni

A volt határőr ingatlanok sorsa meglehetősen mostohán alakult. Mire az önkormányzatok hozzá jutottak és hasznosítani próbálták, beütött a válság. Most várakoznak.

Kozma Gábor

A bucsui őrs valaha szebb napokat látott. A nagyobbak közé tartozott a 80-as létszámmal. A patinás főépület most is elegáns, de belül már érzékelhető az elhagyottság. Az egyik melléképületen új az ereszcsatorna, a volt fürdőmedence tele oltott mésszel. Más jelek is arra utalnak, hogy az a tatai vállalkozó, aki 20 millióért megvette az ingatlant, komoly felújításra készült. Idősek otthonát képzelt ide, de a válság átírta az elképzeléseit.

- Sajnálom a vállalkozót, mert nagy lendülettel látott munkához - mondja Paulovics János polgármester, aki itt katonáskodott. - Ingyen és azonnal át kellett volna adni nekünk az ingatlant, akkor talán már működne is az az otthon. De a gazdagabb évek már elszálltak. Csak remélhetjük, hogy a vállalkozó kitart. Már csak azért is, mert az épület elbontása is súlyos milliókba kerülne. Ez az épület már 1849-ben állt, Széll Kálmán családját szolgálta - halljuk. A volt őrs egykori életére már nem sok minden utal. Legfeljebb a hírközpont maradék. Még látni a riadó, zárás feliratokat, az ifjúsági klubban pedig falra kasírozott képeket. Áll még az őrs előtti "csodabódé" is.

Hasonló, de mégis eltérő kép fogad Pornóapátiban. Itt az önkormányzat már korábban megkapta az ingatlant.

- Volt már több elképzelés, hogy mi legyen vele. Mi úgy látjuk, hogy idősek otthonnak, vagy turisztikai központnak lenne alkalmas - fogalmaz Purker Walter polgármester. Az épület összességében rendben, megmaradt kuriózumnak a fegyverszoba állványzata és az udvari csizmatartó vasrúd is.

Szentpéterfán szintén hasznosításra vár az egykori őrs. - Egy kanadai cég olyan idősek otthonát csinált volna belőle, amely a hazatelepülni vágyókat szolgálja. Sajnos, a válság elvitte a terveket, a bankoktól nem kaptak pénzt - mondta el Kohuth Miklós polgármester. - Állagmegőrzésre törekedünk, nem tettünk le a hasznosításról. De az már látszik, hogy nem lesz könnyű. Az önkormányzat partner a hasznosítási tervekhez, de nem tolongnak a vállalkozók. Jobb időkre várunk.

A kisebb őrsök, úgy tűnik, kelendőbbek. Így a jáki és a nagykölkedi is elkelt, mezőgazdasági vállalkozók hasznosítják. Mindkét volt őrsöt felújították, rendbe tették. De ez inkább kivételnek számít.  

A kisebb őrsök, úgy tűnik, kelendőbbek. Így a jáki és a nagykölkedi is elkelt, mezőgazdasági vállalkozók hasznosítják. Mindkét volt őrsöt felújították, rendbe tették. De ez inkább kivételnek számít.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!