Hírek

2010.08.10. 11:49

Kisebbségi önkormányzat - harminchét vasi településen választhatnak

Vas megyében várhatóan harminchét településen tartanak a helyi polgármester és önkormányzati képviselő választás mellett kisebbségi önkormányzat október 3-án.

Erős D. Zoltán

A települési kisebbségi önkormányzati képviselők választásán az a magyar állampolgár vehet részt, aki július 15-ig felvetette magát a kisebbségi választói jegyzékbe. Az Országos Választási Iroda (OVI) szerint ezt országosan 228 ezren 664-an kérték. Július 15-e után erre a jegyzékre már nem lehet felkerülni, az azon szereplő választópolgárok száma azonban csökkenhet.

A jegyzékről ugyanis törölni kell az időközben elhalálozott, vagy választójogukat elveszítő embereket, illetve azokat, akik elköltöztek a településről vagy a fővárosi kerületből. A költözés tehát azzal jár, hogy a választópolgár sem a régi, sem az új lakóhelyén nem szavazhat, s nem lehet jelölt sem. Kivétel ez alól, ha az új lakóhelye is ugyanazon településen, illetőleg fővárosi kerületben van, mint a régi. 

A települési kisebbségi önkormányzati választást a helyi választási bizottságnak legkésőbb augusztus 9-ig ki kellett kiírnia, feltéve, hogy a településen adott kisebbség választói jegyzékében szereplő kisebbségi választópolgárok száma a választás kitűzésének napján eléri a 30-at. A választás megtartását nem akadályozza, ha a kisebbségi választói jegyzékben szereplő választópolgárok száma a választás kitűzését követően 30 alá csökken.

Vas megyében 4 ezer 789 választópolgár szerepel a kisebbségi választó névjegyzékben. Ebből 1411 a cigány, 1970 a horvát, 41 a lengyel, 622 a német, 1 a szerb és 744 a szlovén kisebbséghez tartozónak vallotta magát.

A névjegyzékbe vettek száma alapján és az előzetes adatok alapján 37 vasi településen tartanak majd összesen 50 kisebbségi választást. Szombathelyen négy, Kőszegen és Szentgotthárdon három-három kisebbségi önkormányzat alakulhat. Több olyan vasi település van, ahol kettő kisebbségi választást rendeznek majd október 3-án. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!