Hírek

2010.08.11. 11:13

Nem indulhatnak a választásokon a fegyveres erők volt tagjai

Leszerelésük után három évig nem indulhatnak a választásokon a fegyveres testületek hivatásos állományú tagjai. A rendelkezés augusztus második felétől hatályos, így már az október 3-i önkormányzati választásra is érvényes.

MTI

Schmitt Pál államfő szerdán jelentette be, hogy ellátta kézjegyével azokat a törvényeket - így a vonatkozó alkotmánymódosítást is -, amelyeket elfogadott és megküldött neki az Országgyűlés. A jogszabály a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

A parlament által július 22-én elfogadott alaptörvény-módosítás szerint a Magyar Honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem lehetnek tagjai pártnak, politikai tevékenységet nem folytathatnak, továbbá szolgálati jogviszonyuk fennállása alatt és annak megszűnését vagy megszüntetését követő három évig nem indulhatnak jelöltként az országgyűlési képviselők választásán, az európai parlamenti választáson, a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek, valamint a kisebbségi önkormányzati képviselők választásán.

A javaslat eredetileg ötéves időtartamról szólt, ezt később az előterjesztők csökkentették három évre. A szöveg szerint a hároméves időtartamot indokolja, hogy az érintett szolgálatok tagjai szolgálati jogviszonyuk megszűnését követően még nem szakadnak el egyik napról a másikra korábbi munkatársaiktól, munkahelyi barátaiktól, így megszűnő jogviszonyukat követően az általuk - akárcsak jelöltként - képviselt politikai nézetek befolyással lehetnek korábbi - jelenleg még aktív állományú - munkatársaikra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!