Hírek

2010.08.22. 08:44

Vízi és égi parádé a Rába partján (fotókkal frissítve)

Idén immár 47. alkalommal emlékeztek meg a Rába-parti kisvárosban az államalapító Szent István királyról. Idén sem maradt el a tűzijáték és a vízi karnevál Körmenden.

Bajdó Bettina

A Körmendi napok elnevezésű programsorozat részeként augusztus 19-ére számos programot szerveztek az érdeklődőknek. Délután öt  órakor a kastély udvarán lezárult a Hatodik Nemzetközi Szobrász Szimpózium, ezt követően  este hét órakor kezdődött az ünnepi felvonulás a Batthyány-kastély elől a Rába-part irányába. A szalmabálák között vonultak végig a lovasbandériumok, a fúvószenekar és a népi együttesek tagjai, valamint a város vezetői. A programok fél nyolckor kezdődtek a folyó partján: lovasbemutatóval szórakoztatták a közönséget. Ahogy sötétedett, több ezren gyűltek össze a folyó partján, hogy követhessék a vízi és égi parádét.


Este nyolc órakor kezdődött a Szent István napi műsor, az egyik legrégibb magyar ünnepnapot Bebes István polgármester méltatta.  Beszédében megemlékezett a keresztény magyar államalapításról,  István király uralkodásáról, szentté avatásról. Külön kitért életútjának részleteire, melyet követendő példaként említett. A polgármester kiemelte, hogy mennyire fontos a mai világban az összetartás és az együttműködés. A beszédet követően a város első embere megszegte az új kenyerét, s elkezdődött a vízi parádé.


Idén is kitettek magukért a csónakkészítők, tizennégy csapat nevezett be a látványos felvonulásra. Megmutatták magukat a környéken lévő hajós egyesületek, de a helyi önkormányzati és civil szervezetek is kitettek magukért. A díszes hajók felvonulása után mécsesek úsztak le a folyón, majd elkezdődött az égi parádé. Körülbelül húsz percen keresztül lőtték fel a partról a szebbnél szebb formákat kirajzoló rakétákat.


Az államalapító emlékére rendezett ünnepség nem ért véget a tűzijátékkal, a várban ugyanis  a hagyományokhoz híven nemzetközi néptánc gála vette kezdetét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!