Hírek

2010.09.10. 06:16

A floridai lelkész letett a koránégetés tervérő

Letett a koránégetés tervéről a floridai lelkész, mert szerinte a New Yorkban felépítendő iszlám központ imámja beleegyezett abba, hogy annak helyszíne ne a Ground Zero közelében legyen. Ezt maga Terry Jones tiszteletes jelentette be csütörtökön a floridai Gainesville-ben tartott sajtótájékoztatóján.

MTI

Jones közölte, hogy a nap folyamán felhívta Robert Gates védelmi miniszter, és kérte őt, hogy gyülekezete ne tartsa meg tervezett demonstrációját. Hozzátette, hogy nem a miniszter kérésére tett le tervéről, hanem azért, mert az iszlám központtal kapcsolatban megállapodott muzulmán vezetőkkel. Mint mondta, szombaton Muhammad Musri imámmal, a Közép-floridai Iszlám Társaság vezetőjével együtt New Yorkba repül, hogy ott a leendő iszlám központ imámjával, Feisal Abdul Rauffal tárgyaljon.

"Természetesen most már ellenezzük, hogy bárki koránt égessen. Most azonnal lebeszélünk mindenkit arról, hogy ilyet tegyen. E tekintetben teljesen határozottak vagyunk. Most nem szabad ilyet csinálni" - jelentette ki Jones.

A lelkész bejelentését azonban Rauf imám határozottan cáfolta. Mint mondta, nem beszélt sem Jonesszal, sem Musrival. "Nem játék sem a mi vallásunk, sem másé. És nem is alkudozunk. De kézfogásra nyújtjuk kezünket, hogy béke legyen és harmónia" - mondta. 

Sharif el-Gamal, a felépítendő mecset projektigazgatója pedig közleményében azt írta: "Nem igaz, hogy a Manhattan déli részére tervezett közösségi központot másutt fogjuk felépíteni. A terv nem változott."

Jones sajtótájékoztatója előtt tárgyalt Musri imámmal. Azt állította, hogy az imám biztosította őt afelől: a mecsetet új helyen fogják felépíteni. "Háromszor kérdeztem rá erre. Tanúim vannak rá. Ha nem máshol építik fel a tervezett központot, akkor úgy gondolom, az iszlám egy nagyon hitvány vallás" - jelentette ki. 

Musri imám Jones bejelentése után úgy nyilatkozott, hogy a lelkésszel való tárgyalása előtt személyesen Rauf imámmal nem, csak az ő feleségével, Daisy Khannal egyeztetett. Megerősítette, hogy szombaton New Yorkba utazik Jonesszal, és találkozni akarnak Rauffal, de hozzátette, hogy egyelőre sem a tárgyalás helyéről, sem annak időpontjáról nem állapodtak meg.

Donald Trump amerikai ingatlanfejlesztő mágnás csütörtökön bejelentette, hogy a megoldás érdekében kész a piaci áránál 25 százalékkal magasabb összeget fizetni azért a telekért, amelyen a központot felépíteni tervezik. Wolodymyr Starosolsky, a beruházó jogi képviselője szerint azonban Trump pusztán "egy olcsó kísérletet tett arra, hogy hírverést kapjon, és magát reflektorfénybe állítsa".

Az egymásnak ellentmondó nyilatkozatokkal tarkított, szövevényes ügyben az egyetlen megerősítő nyilatkozatot a Pentagon bocsátotta ki: Geoff Morrell, a védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy Robert Gates valóban felhívta Terry Jonest, és rövid beszélgetésükben aggodalmát fejezte ki neki amiatt, hogy a tervezett koránégetés hatására veszélybe kerül a külföldön állomásozó amerikai katonák élete.

 

Nem lehet törvényileg megtiltani a koránégetést Amerikában

 

OLDALTÖRÉS: Nem lehet törvényileg megtiltani a koránégetést Amerikában

 

 

 

"A Korán elégetése, mint olyan, nem sérti az amerikai törvényeket" - mondta a Muzulmán Ügyvédek nevű szervezet képviselője. A társaság delegáltjai kedden találkoztak az amerikai igazságügy-miniszterrel.

A véleménynyilvánítás szabadságát garantáló passzus nem csak hogy az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítése, hanem az amerikai identitás alapját képező, féltve őrzött érték.

Ezt támasztja alá, hogy a legfelsőbb bíróság az elmúlt évtizedekben állandóan azoknak adott igazat, akik a véleményüket fejtették ki, még ha azt sokkoló módon tették is - persze csak ha az nem jelentett közvetlen veszélyt másokra.

1989-ben például, egy 5-4 arányban meghozott döntéssel 48 államban eltöröltették az amerikai zászló elégetését tiltó rendelkezéseket, pedig ez nagyon erőszakos cselekedetnek számít a köztudatban. Az ügy alapja az volt, hogy 1984-ben egy amerikai férfi a republikánusok nagygyűlése alkalmából elégette a nemzeti lobogót, hogy így tiltakozzon Ronald Reagan politikája ellen. (Az első mandátumát töltő akkori amerikai államfőt ezen a nagygyűlésen választották meg újra a republikánusok elnökjelöltjévé, s győzött is a néhány hónappal későbbi választásokon.) 

Egy jóval frissebb, 2003-as esetben pedig Virginia államot marasztalta el a legfelsőbb amerikai igazságügyi szerv, amiért törvénybe iktatták, hogy tilos nyilvános helyen keresztet égetni. A szabályt azért hozta az állam, mivel a keresztégetést hagyományosan a Ku Klux Klan rasszista szervezettel azonosították. Az ítélet indoklásában a bíróság azt mondta, ha a keresztet nem fenyegető jelleggel égetik el, akkor az nem ütközik a szabad véleménynyilvánítás határaiba, és így nem büntethető.

A mostani ügyben Terry Jones, egy 50 fős floridai gyülekezet lelkésze a Korán 200 példányának elégetését tervezi szombaton, a 2001. szeptember 11-i terrortámadás évfordulóján. Az egyetlen szabály, amelyet ezzel áthág, a tűzgyújtási tilalom, ugyanis Jones úr eddig még nem kért engedélyt a tűzoltóktól. A település szóvivője szerint azonban ez a szabálysértés maximum 250 dolláros büntetést von maga után.

Koránégetés - Figyelmeztető felhívást adtak ki amerikai követségek


A tervezett floridai koránégetés miatt több amerikai nagykövetség óvatosságra intő felhívást adott ki - jelentette ki csütörtökön Washingtonban Mark Toner amerikai külügyi szóvivő.

Az amerikai külügyminisztérium ezt megelőzően felszólította az irányítása alá tartozó nagykövetségeket, mérlegeljék, hogy milyen veszélyt jelenthet a számukra a floridai Gainesville-ben szeptember 11-re tervezett nyilvános koránégetés.

Philip Crowley külügyi szóvivő szerdán az Obama-kormányzat aggodalmát fejezte ki azon amerikai katonák, diplomaták és utazó állampolgárok miatt, akik a hét végére tervezett koránégetés által kiváltandó "tragikus reakció" elszenvedői lehetnek.

 

OLDALTÖRÉS: Koránégetés - Az iráni külügyminiszter elítélte a tervet

 

 

 

Koránégetés - Az iráni külügyminiszter elítélte a tervet

Az iráni külügyminiszter elítélte, hogy egy kis floridai keresztény csoport a Korán példányait akarja elégetni szeptember 11-én.

Manusehr Mottaki szerint a terv hátterében a cionisták állnak - jelentette csütörtökön az IRNA iráni hírügynökség. Mottaki úgy vélte, hogy az olyan akciók, mint a muzulmánok legszentebb könyvének a meggyalázása, a világ muzulmánjainak és más felekezetek híveinek is az ellenreakcióját váltják ki. A miniszter kérte az amerikai hatóságokat, hogy védelmezzék meg az amerikai muzulmánok alapvető jogait - utalt rá az IRNA.

Terry Jones, a gainesville-i baptista Dove Outreach World Center lelkésze azt tervezi, hogy csoportja az Egyesült Államokat ért terrortámadások évfordulóján - szeptember 11-én - nyilvánosan elégeti a Korán több példányát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!