Hírek

2010.09.14. 13:28

Demszky: jobb lett volna megszabadulni Hagyótól

Hagyó Miklós "jól számolt, és jól tudott alkukat kötni", de mégis jobb lett volna tőle már az első hibánál megszabadulni – mondta a Hírszerzőnek adott, kedden megjelent interjújában Demszky Gábor leköszönő főpolgármester.

MTI

"Az első olyan feladatnál, amit Hagyó Miklós nem tudott megoldani - mert hiányzott hozzá a múltja, a tapasztalata - el kellett volna venni tőle a hatásköröknek legalább egy részét" - fogalmazott Demszky Gábor. Hozzátette: a "szuper-főpolgármester-helyettesi" feladat, benne a nagy közműcégek irányítása egyszerűen meghaladta Hagyó Miklós kompetenciáját.
   
A főpolgármester szerint ugyanakkor Hagyó Miklós jól számolt és jól tudott alkukat kötni, értett hozzá, hogy jól előkészítsen megegyezéseket. "Nélküle például az MSZP nem szavazta volna meg a parlamentben a távhő áfacsökkentését" - mondta. Hozzáfűzte: Hagyó Miklós volt az "erős ember", tizenhat kerületi MSZP-szervezet és a fővárosi képviselők többsége volt mellette, ennek koalíciós szakítás lett volna az eredménye.
   
"Hogy ezután mi lett volna, azt láthattuk az utolsó évben: rettenetes kínlódás, nem működik semmilyen egyeztetés, vagyis Hagyó hatásköreinek csökkentése hozta volna magával az új választást, mondjuk 2008-ban, és akkor két évvel hamarabb jött volna a Fidesz" - mondta Demszky Gábor. A főpolgármester arról is beszélt, hogy neki komoly, néha igencsak emelt hangú vitái voltak Hagyó Miklóssal. Több számon kérő levelet írt neki, de - mint mondta - vezetői hibákat látott, törvénybe ütköző ügyeket nem. "Ha volt is ilyen, azt elkonspirálták, s így az igazságszolgáltatásnak kell felderítenie" - fogalmazott.
   
Arra a kritikára, hogy Tarlós István szerint Demszky Gábor soha semmiért nem vállalja a felelősséget, a főpolgármester azt mondta: amikor a korrupciós botrány kirobbant, ő két nap múlva vállalta a politikai felelősséget mindazokért a döntésekért, amelyek Hagyó vagy az általa hozott BKV-vezetők megválasztásához vezettek.
   
"Nyilván, ha ismerem az azóta napvilágra került részleteket (és ezek igazak), már korábban más megvilágításba helyezte volna az egészet" - fogalmazott.
   
Demszky Gábor szólt arról is, hogy Mesterházy Ernőnek a városházán nem volt döntési joga, az SZDSZ utolsó elnökei mellett politikai tanácsadó volt, a hivatalnál pedig csak a kormányzattal való kapcsolattartást segítette. Mint mondta: Mesterházy segített a szocialisták meggyőzésében is, hogy az egyfős többségre tekintettel legyenek fegyelmezettek a közgyűlési döntések, például a költségvetés megszavazásánál. Erre az SZDSZ-frakció önmagában nem lett volna képes - szögezte le a főpolgármester. Mint mondta, ő sokszor megkérdezte Steiner Pál MSZP-frakcióvezetőt fontosabb szavazásoknál, hogy megszavazzák-e vagy sem, és a válasz sokszor az volt, hogy "nem tudom". Szerinte ez nem Steiner Pálról szólt, hanem az MSZP-frakció szétesettségéről, a belső harcaikról, például Hagyó Miklós és Hunvald György között.
   
Kérdésre válaszolva a főpolgármester azt mondta: ha voltak is csontvázak, azok már rég kidőltek a fővárosi tulajdonú cégeknél, de nem a Főpolgármesteri Hivatalnál. Hangsúlyozta, hogy a hivatalnál nem volt korrupciós ügy, a város gazdasági helyzetéről pedig valós adatokat adtak meg, ami az interneten részletesen is elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!