Hírek

2010.12.16. 09:25

A lucázás hagyományát elevenítették fel Nyőgérben

A Koncz János Zene és Művészeti Iskola nyőgéri haladó csoportjának fiú tagjai a csoport vezetőjével Hámori Sándorral már az elmúlt évben is Luca napján végigjárták a település házait, felelevenítve a hajdani lucázás vagy kotyolás hagyományait.

Bozzay Lajosné

Mivel mindenhol szívesen fogadták őket , ezért az elmúlt hét végén ismét elindultak , hogy a tyúkokat tartó házakat , lányos házakat felkeresve , térdük alá szalmát hintve elmodják jókívánságaikat ,ügyelve arra, hogy a köszöntő alatt minnél nagyobb területet tudjanak beszórni az apróra tördelt szalmával.

Ez a kis huncutság a játékosság része.A mondott köszöntő mindig köszönéssel és engedélykéréssel indult, majd "Luca, Luca kitty-kotty következett , a tyúkos házaknál  mondóka vége "a maguk tyúkjának annyi tojása legyen,mint égen a csillag".

A lányos házaknál  pedig "a maguk lányának akkora feneke legyen, mint a burító kosár". Minden háznál szíves fogadtatásban bőséges megvendégelésben volt részük. Talán sikerül egy lassan már feledésbemerülő szép régi népszokást így életbe tartani a faluban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!