Hírek

2011.01.17. 14:00

Az idős emberek a trükkös tolvajok áldozatai

Kevesebb gyermek, ugyanakkor több fiatalkorú, illetve 60 év feletti személy vált áldozattá tavaly. Az idős emberek többségét az úgynevezett trükkös tolvajok csapták be.

Nagy Ildikó

A fiatalkorúaktól főleg pénzt, iratot és mobiltelefont lopnak el az iskolai közösségekbenA megyei rendőrfőkapitányság közleménye szerint a gyermekkorúak sérelmére elkövetett jogsértések száma 2010-ben csökkent.Ezek közül ki kell azonban emelni a családon belül elszenvedett, különböző fokú és súlyú bántalmazásokat. A bűnmegelőzési osztály az eljárások során nagy figyelmet fordított arra, hogy a gyermekkorú sértettek érdekében a gyermekvédelmi hatóságok a szükséges intézkedéseket megtegyék.
 
A fiatalkorúak sérelmére elkövetett jogsértések száma (220) azonban tavaly emelkedett. A fiatalkorú áldozatok főleg vagyon elleni bűncselekményeket szenvednek el. Az iskolai közösségben, a kollégiumban pénzt, iratokat, mobiltelefont, mp3-at, mp4-et tulajdonítottak el a diákoktól. Az elmúlt évben több alkalommal fordult elő, hogy a szórakozóhelyen fiatalok sérelmére követtek el testi sértés bűncselekményt, ahol az alkoholos befolyásoltság mind a sértetti, mind pedig az elkövetői oldalon jellemző volt.
 
A 60 éves vagy idősebb személyek sérelmére elkövetett jogsértések száma szintéln emelkedett. Jellemzően az idős sértettek sérelmére követték el az úgynevezett trükkös lopásokat, vagyis a bűnelkövetők a sértettek hiszékenységét és jóindulatát kihasználva jutottak be lakásokba, különböző hivatalos szerv illetve szolgáltató munkatársainak kiadva magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!