Hírek

2011.01.21. 14:15

Kalandozás csOdaországban – Bősze Vivien kiállításán jártunk

Varázslat és határtalan képzelet. Ezzel jellemezhető talán a legjobban az egyetemista lány tárlata, ahol a megelevenedő mesevilág régi ismerős karakterekkel illetve jelenetekkel pördül elénk a paravánokról, amelyek egykori gimnáziumának galériájában tekinthetőek meg.

UNIVerZOOM

Odaország, „cs” nélkül. Hogy mégis mit jelent ez? Azt a világot talán, amelyben a látogató lehet Alice, s ahol Kalapossal, Beetlejuice-zal, Ollókezű Edvarddal találkozhatunk és teázhatunk akár naphosszat, amelynek csupán a képzeletünk szab valahol a messzeségben határt, ahonnan még visszatalálhatunk a kiindulóponthoz, ha kell.

A tárlat minden munkája egy olyan lelkivilágot mutat, ami sosem nyugszik. Mindaddig nem, amíg tökéleteset nem alkot. Persze most megkérdezhetnénk, hogy mi is a tökéletes?! Talán az évek alatt elsajátított technikákkal egy olyat alkotni, amely a szemlélőben maradandó képet generál. Talán.

Ez a kiállítás talán ilyen. Talán látható még a kezdőpont, ámbár eléggé nagy az út, amit Bősze Vivien (lélekben) megtett. Mostmár egyre biztosabban tesz meg majd minden lépést ezen a sokszor sötét, ködös ösvényen, amelyen egykori tanára - Rónaszéki Linda – ösztönzésére indult el, s amelynek útjelzőit önmaga készítette/készíti el.

A papíron tett kalandozások mellett a különböző textíliákból készített figurák, motívumok is alapvető részei Vivien munkásságának. Dr. Caligari, Tim Burton és Stephen King képzeletéből kipattant karaktereket kelti életre varrótűje aktív közbenjárásával is, amelyek szinte megbabonázzák az erre fogékony lelkeket. Mumusok, szellemek, lidércek világában érezhetjük magunkat, amelyek furcsa bájukkal lebilincselnek - talán ez a varázslatuk. Kellenek nekünk, magunknak akarjuk őket.

Bízunk benne, hogy nem ez volt az utolsó találkozásunk Viviennel és barátaival. Hisz a képzeletnek semmi sem szabhatja határát.

Ha felkeltettük érdeklődését, úgy ezt a különös szellemi kirándulást maga is megteheti, hiszen a kiállítás február 25-éig megtekinthető a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Galériájában, minden hétköznap 8 és 17 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!