Hírek

2011.01.04. 18:23

Wikileaks - Ahmadinezsád belső nyomás alatt az uráncsere-egyezmény ügyében

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök erőteljes belső nyomásnak van kitéve a nukleáris fűtőanyag-csere ügyében - fedte fel egy, a Wikileaks által kedden nyilvánosságra hozott amerikai diplomáciai távirat.

MTI

A 2009 novemberében Ankarában kelt dokumentum szerint Ahmet Davutoglu török külügyminiszter egy magas rangú amerikai tisztségviselőnek elmondta, hogy Ahmadinezsád "komoly belső problémákkal szembesül Iránban". A táviratból kiderült, hogy Ankara "sokkal rugalmasabbnak tartja Ahmadinezsádot, mint az iráni kormány más tagjait".
Az elnök erőteljes nyomásnak van kitéve, mert "egy uráncsere-egyezményt egyes körök vereségként értékelnének". 2009 októberében Irán visszautasította a nagyhatalmak egyik ajánlatát, amelyben azt javasolták, hogy Teherán küldjön 1200 kilogramm alacsony dúsítású uránt Oroszországba, s cserébe Moszkva és Párizs ellátja a teheráni orvosi kutatóreaktort magasabban dúsított fűtőanyaggal.

A dokumentum szerint Davutoglu úgy véli, Irán "jobban bízik az Egyesült Államokban, mint Oroszországban", amelynek egyébként oroszlánrésze volt az első iráni atomreaktor felépítésében Busehrben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!