Hírek

2011.02.10. 12:52

Kettős állampolgárság: a szlovák koalíció visszavonta törvénymódosítását

A szlovák kormánykoalíció csütörtökön visszavonta az állampolgársági törvényt módosító indítványát, amelynek értelmében egy másik állampolgárság felvétele a jövőben nem járt volna az eredeti állampolgárság elveszítésével, miután a koalíció néhány képviselője megtorpedózta a jogszabály enyhítését.

MTI

Újabb módosító javaslat az állampolgársági törvény témájában fél év múlva nyújtható be a pozsonyi törvényhozás elé. Így továbbra is az a helyzet áll fenn, hogy elveszíti eredeti szlovák állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik állam állampolgárságát.

Az állampolgársági törvény ilyen értelmű módosítását a Robert Fico vezette balközép koalíció fogadtatta el tavaly, válaszul a külföldi magyarok könnyített honosításáról hozott budapesti jogszabályra. Az Iveta Radicová miniszterelnök vezette új jobbközép kormánykoalíció hatalomra kerülése után azonnal megígérte, hogy módosítja ezt a szabályt, s nem engedi büntetni a szlovák állampolgárokat, a négypárti koalíció azonban hónapok óta nem tudott egységes álláspontra jutni a kérdésben.

Néhány napja ugyan megszületett a végleges koalíciós álláspont, de azt öt koalíciós képviselő - az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek nevű frakció a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párton belül, valamint a kereszténydemokrata Radoslav Procházka - nem voltak hajlandóak támogatni.

A kormány azután hátrált meg, hogy Matovicék saját javaslattal a koalíciós indítványt is módosították. Miután a parlament - az ellenzék teljes támogatásával - elfogadta Igor Matovic képviselő tervezetét, hogy csak azok veszítsék el állampolgárságukat, akik lakhely nélkül kapnak állampolgárságot a másik államtól, a koalíció visszavonta saját indítványát.

Mindezek alapján tárgytalanná vált az államigazgatási törvény módosítása is, ami a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) feltétele volt a koalíciós állampolgársági törvénymódosítás támogatásához. Az ő feltételüket - kettős állampolgárok ne tölthessenek be bizonyos állásokat, ahol titkos, illetve szigorúan titkos információkkal kerülnek kapcsolatba - a koalíciós képviselők hajlandóak voltak támogatni. A KDH azonban a fejlemények következtében az államigazgatási törvény módosításának javaslatát szintén visszavonta.

A koalíciós javaslat lényege az volt, hogy a magyar állampolgársági törvény a Szlovák Köztársaságban nem lesz érvényes, illetve hogy a jövőben már nem veszítené el szlovák állampolgárságát az, aki felvenné egy másik ország állampolgárságát, ahogy az a tavalyi, Robert Fico-féle szigorítás óta hatályos. Aki ennek alapján máris elveszítette szlovák állampolgárságát, az visszakapta volna azt.

A szerdán lezajlott rendkívüli indulatos vitában, illetve a kulisszák mögötti tárgyalásokban Bugár Béla, a Híd elnöke azt is meglebegtette: ha nem fogadják el az állampolgársági törvény módosítását, akkor a Híd a jövőben nem fogja tartani magát a koalíciós szerződéshez, s nem szavaz meg automatikusan minden koalíciós javaslatot.

Újabb módosító javaslat az állampolgársági törvény témájában fél év múlva nyújtható be. A koalíciónak 79, az ellenzéknek pedig 71 képviselője van a 150 tagú szlovák parlamentben.

Bugár Béla, a Híd elnöke szerint a szlovákiai állampolgársági törvényt módosító javaslatról Pozsonyban lezajlott csütörtöki parlamenti szavazás ellentétes volt a koalíciós szerződéssel, ezért a Híd a helyzet tisztázásáig nem fogja támogatni a koalíciós javaslatokat.

OLDALTÖRÉS: Bugár szerint megsértették a koalíciós szerződést


Bugár szerint megsértették a koalíciós szerződést


Bugár szerint megsértették a koalíciós szerződést


Bugár szerint megsértették a koalíciós szerződést

 

Megjegyezte: ez nem vonatkozik az összevont szlovák televízió és rádió vezérigazgatójának megválasztására, amely csütörtök délutánra van tervezve.

Iveta Radicová kormányfőtől Bugár azt kéri, hogy hívja össze a koalíciós tanács rendkívüli ülését. "Felszólítjuk Iveta Radicová miniszterelnököt, hogy lépjen" - jelentette ki Bugár. 

A Híd elnöke úgy véli: a kettős állampolgárság ügye nem csak pártja problémája, hanem az egész koalícióé. "Megsértették a koalíciós szerződést és a kormány programnyilatkozatát. A koalícióban olyan képviselőink vannak, akik együtt szavaztak az ellenzékkel" - fejtette ki Bugár.

 Ezért felszólította koalíciós partnereit, a Szabadság és Szolidaritást (SaS), valamint a Kereszténydemokrata Mozgalmat (KDH), amelyek képviselői megtorpedózták a törvénymódosítás elfogadását, hogy vonják le a következményeket. "Nem mi mondjuk meg, mit tegyenek, de tudnunk kell, hogyan állunk" - jegyezte meg a politikus.

Richard Sulík, az SaS elnöke bejelentette: a saját törvénymódosítást beterjesztő Igor Matovicot kizárták a párt parlamenti frakciójából. A frakció további három tagja, akik Matoviccsal együtt alkotják az Egyszerű Emberek csoportot és szintén megszavazták a módosítást, nem került kizárásra.

"A kizárás oka, hogy az állampolgársági törvény koalíciós módosító javaslatáról való szavazás előtt Matovic az ellenzékkel együtt keresztülvitt egy lényegi módosító javaslatot, minek következtében a koalíciós javaslatot visszavonták" - indokolta a döntést Sulík. Matavic ezentúl független képviselőként tevékenykedik a parlamentben.



OLDALTÖRÉS: Semjén: a Felvidék magyarjainak nincs okuk a félelemre



Semjén: a Felvidék magyarjainak nincs okuk a félelemre



Semjén: a Felvidék magyarjainak nincs okuk a félelemre



Semjén: a Felvidék magyarjainak nincs okuk a félelemre

A magyar hatóságok semmiféle információt nem adnak ki állampolgáraikról sem Szlovákiának, sem bárki másnak, a felvidéki magyaroknak nincs okuk a félelemre - reagált Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes csütörtökön az MTI-nek arra, hogy a szlovák kormánykoalíció visszavonta az állampolgársági törvényt módosító indítványát.

A KDNP elnöke közleményében azt írta, pártját mélyen felháborítja, hogy a szlovák kormánykoalíció visszavonta az állampolgársági törvényt módosító indítványát. Ezzel Iveta Radicová kormánya nem tudott érvényt szerezni annak a politikai ígéretének, hogy a magyar állampolgárság felvétele a jövőben ne járjon az eredeti elveszítésével - közölte. Hozzátette: a pozsonyi kormánykoalíció ismét semmibe vette az európai emberi jogi minimumot és saját országának polgárai ellenében cselekedett.


OLDALTÖRÉS: Sulík: széteshet a szlovák kormány


Sulík: széteshet a szlovák kormány


Sulík: széteshet a szlovák kormány


Sulík: széteshet a szlovák kormány


Richard Sulík, a koalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnöke szerint nem zárható ki, hogy szétesik a szlovák kormány, s ezért az állampolgársági törvény módosítását megtorpedózó Igor Matovic, az SaS képviselője viselné a legfőbb felelősséget.

"Megtörténhet, hogy szétesik a kormány. Ebben az esetben Igor Matovic beírhat magának egy rossz pontot. Azt sem lehet kizárni azonban, hogy éppen ez volt a célja" - jelentette ki Sulík csütörtökön délután azt követően, hogy közölte: Matovicot kizárták az SaS parlamenti frakciójából.

A szlovák kormánykoalíció délelőtt visszavonta az állampolgársági törvényt módosító indítványát, amelynek értelmében egy másik állampolgárság felvétele a jövőben nem járt volna az eredeti állampolgárság elveszítésével, mivel a koalíció néhány képviselője, élükön Matoviccsal, megtorpedózta az érvényes jogszabály szigorának enyhítését. 

Miután Matovic, valamint a kereszténydemokrata Radoslav Procházka az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) módosító indítványát is támogatták, Bugár Béla, a magyar-szlovák Híd párt elnöke közölte: ezt a koalíciós szerződés és programnyilatkozat megsértésének tekinti, s a helyzet tisztázódásáig a Híd nem fogja a parlamentben támogatni a koalíciós javaslatokat, kivéve az összevont közszolgálati rádió és televízió vezérigazgatójának megválasztását. Ennek következtében azt a három szavazást, amelynek időpontja délután öt órára volt kitűzve, az ellenzék tiltakozása ellenére is elhalasztották. Bugár korábban jelezte: a koalíciót az állampolgársági törvénymódosítás bukása esetén sem hagyják el.

Bugár ugyanakkor felszólította az SaS-t és a Kereszténydemokrata Mozgalmat (KDH), hogy intézkedjenek a koalíciós szerződést megsértő képviselőkkel szemben. Míg Matovicot kizárták az SaS parlamenti frakciójából, a KDH eddig nem nyilatkozott az ügyben. Maga Procházka újságíróknak azt mondta: Bugár felhívása nem talál meghallgatásra. "A KDH-n belül megvan a támogatottságom" - szögezte le. Annyit azonban elismert, hogy kollégái nem örültek az ellenzékkel való együttszavazásának. 

A 150 tagú szlovák parlamentben a tavaly júniusi választások után a négypárti kormánykoalíciónak 79, míg a két ellenzéki pártnak 71 képviselője volt. Időközben nyilvánosságra került botrányai miatt Andrej Durkovsky kilépett a kereszténydemokrata frakcióból és a pártból is, míg Matovicot (SaS)most pártja zárta ki a frakcióból, s mindketten független parlamenti képviselők lettek. Ennek következtében a koalíció-ellenzék arány 77-71-re módosult.

Bugár kérésére Iveta Radicová miniszterelnök rendkívüli koalíciós tanácsot hívott egybe, amely várhatóan megvitatja az együttműködés forgatókönyvét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!