Hírek

2011.02.24. 13:21

Líbia: a hadsereg támadást hajtott végre a főváros közeli az-Závija ellen

A líbiai hadsereg Moammer Kadhafihoz, az ország vezetőjéhez hű alakulatai támadást hajtottak végre a felkelők ellen a Tripolitól délnyugatra fekvő az-Závija városában - jelentette az al-Arabíja szemtanúkra hivatkozva.

MTI

A halálos áldozatokról és súlyos sebesültekről is hírt adó arab műholdas televízió később hírül adta, hogy Moammer Kadhafi "rövidesen" üzenetet intéz a város lakosságához. Egy másik forrás szerint támadás érte a kormányellenes fegyvereseket a fővárostól keletre fekvő Miszráta városánál is. 

Egy volt katonatiszt az-Závijából telefonon beszélve azt mondta a tévének, hogy "nagyon nehéz a helyzet, a városban sok a halott és a sebesült". Egy másik szemtanú arról számolt be az amerikai hírügynökségnek a fővárostól mintegy 50 kilométerre lévő városból, hogy a hadsereg egyik egysége légvédelmi rakétákkal és géppuskákkal szétlőtte annak a mecsetnek a minaretjét, amelyben a Kadhafi távozását követelő tiltakozók táboroztak, miután azok nem voltak hajlandóak elvonulni a katonák felszólítására.

A mecset belsejében és környékén táborozók - a szemtanú szerint többségükben csak vadászpuskákkal felfegyverkezett fiatalok - súlyos veszteségeket szenvedtek, az áldozatok számát azonban a férfi nem tudta megmondani. A megtorlásoktól tartó, ezért név nélkül nyilatkozó szemtanú elmondta, hogy a támadást csütörtök reggel indították ellenük, egy nappal azután, hogy a városba érkezett Kadhafi egyik embere, Abdullah Megrahi, s megfenyegette a tiltakozókat, hogy "ha nem távoznak, meglátják, vérfürdő lesz".

A férfi elkeseredve nyilatkozott arról, hogy a líbiai hadsereg katonái a saját népükre támadnak. A kormányellenes tiltakozások február 15-i kezdete óta több katonai egység átállt a felkelők oldalára. A telefonáló elmondta: a városbeli tiltakozók nem akarnak csatlakozni az ellenzéki mozgalomnak ahhoz a felhívásához, hogy pénteken az egész országból vonuljanak Tripoliba.

Líbiai vezetőhöz hű erők támadást intéztek csütörtökön a fővárostól 200 kilométerre keletre fekvő Miszráta felkelői ellen is - mondta el a brit hírügynökségnek egy szemtanú. A helyszínről telefonáló férfi azt mondta, hogy a Kadhafi egyik fia, Hamísz parancsnoksága alá tartozó félkatonai alakulat a miszrátai repülőtér közelében támadott, amelyet néhány napja a kormányellenes csoportok kezén volt.

"Hamísz csapatai heves támadást indítottak a felkelők ellen 10 óra 30 perc körül a repülőtér közelében. Sikerült átvenniük a helyszín elenőrzését, de mi még próbáljuk visszaszorítani őket" - mondta. "A harcok jelenleg is folynak. Többen meghaltak" - tette hozzá, de nem tudott számokat mondani a veszteségeikről.

A Kadhafihoz hű erők a hét elején ellentámadásba lendültek, miután a négy évtizede hatalmon lévő líbiai vezető ráébredt, hogy ha több nagyváros és Tripolihoz közeli település a felkelők kezére kerül, kicsúszik a kezéből az ország ellenőrzése. A központtól szinte már elszakadt, Barka (Kirenaika) néven ismert keleti országrészben az ellenzék meghirdette, hogy "felszabadítja" Tripolit, ahol a líbiai vezető meghúzta magát, és milicistái járőröznek az utcákon, a városba vezető utakat pedig harckocsik őrzik - írja az amerikai hírügynökség.

Közben Líbiából a szomszédos Tunéziába menekülő egyiptomi építőmunkások azt mondták a brit hírügynökségnek, hogy a Tripolitól mintegy 120 kilométerre nyugatra fekvő Zuára ellenőrzését kormányellenes milíciák vették át. Közlésük szerint sem rendőri, sem katonai jelenlét nincs a városban, amelyet jelenleg automata fegyverekkel rendelkező "népi bizottságok" uralnak. "A nép van uralmon. A rendőrőrsöket felgyújtották" - tette hozzá a Tunéziába érkezett egyiptomi munkások egyike.


 A lázadók nyugat felé nyomulnak előre

Az al-Arabíja arab hírtelevízió szemtanúkra hivatkozva számolt be róla, hogy a líbiai hadsereg Kadhafihoz hű alakulatai támadást hajtottak végre a felkelők ellen az-Závija városában.

A hadsereg egy volt tisztje az-Závijából telefonon azt mondta a tévének, hogy "nagyon nehéz a helyzet, a városban sok a halott és a sebesült". Egy másik szemtanú arról számolt be az AP amerikai hírügynökségnek a fővárostól mintegy 30 kilométerre lévő városból, hogy a hadsereg egyik egysége légvédelmi rakétákkal és géppuskákkal szétlőtte annak a mecsetnek a minaretjét, amelyben a Kadhafi távozását követelő tiltakozók táboroztak, miután azok nem voltak hajlandóak elvonulni a katonák felszólítására.

A mecset belsejében és környékén táborozók - a szemtanú szerint többségükben csak vadászpuskákkal felfegyverkezett fiatalok - súlyos veszteségeket szenvedtek, az áldozatok számát azonban a férfi nem tudta megmondani. A kormányellenes tiltakozások február 15-i kezdete óta már több katonai egység átállt a felkelők oldalára.

A Kadhafihoz hű erők a hét elején viszont heves ellentámadásba lendültek, miután a négy évtizede hatalmon lévő líbiai vezető ráébredt, hogy ha több nagyváros és Tripolihoz közeli település a felkelők kezére kerül, kicsúszik a kezéből az ország ellenőrzése. A központtól szinte már elszakadt, Barka (Kirenaika) néven ismert keleti országrészben az ellenzék meghirdette, hogy "felszabadítja" Tripolit, ahol a líbiai vezető meghúzta magát, és milicistái járőröznek az utcákon, a városba vezető utakat pedig harckocsik őrzik - írta az AP.

Közben Líbiából a szomszédos Tunéziába menekülő egyiptomi építőmunkások azt mondták a Reuters brit hírügynökségnek, hogy a Tripolitól mintegy 120 kilométerre nyugatra fekvő Zuára ellenőrzését kormányellenes milíciák vették át.

Elraboltatta és az állami televízióba vitette egykori protokollfőnökének két lányát Kadhafi líbiai vezető azért, hogy azok nyilvánosan cáfolják meg apjuk Franciaországban adott nyilatkozatait - közölte a párizsi emigrációban élő Núri al-Miszmári ügyvédje. "Jelenleg is Kadhafi embereinek kezei között vannak, ami bizonyítja, hogy bosszút akarnak állni" - mondta Frédéric Landon. A volt protokollfőnök nyilatkozataiban Kadhafi erőinek fellépését rendre népirtásnak nevezte, s több ízben beszélt afrikai zsoldosok bevetéséről - jelentette Venczel Katalin, az MTI párizsi tudósítója.

A líbiai kormány felszólította a felkelőket fegyvereik beszolgáltatására, amnesztiát ígérve a megbánást tanúsítóknak, egyúttal jutalmat azoknak, akik feljelentik a tiltakozók vezetőit. "Aki beszolgáltatja fegyverét, és megbánást tanúsít, az mentesül minden büntetőeljárás alól. A bizottság felszólítja a polgárokat, hogy működjenek együtt, és tegyenek bejelentést azokra vonatkozóan, akik a fiatalságot félrevezették, továbbá pénzzel, felszereléssel vagy kábítószerekkel és hallucinogén tablettákkal látták el" - hangzott a közbiztonságért felelős népi bizottságnak (belügyminisztérium) az állami televízióban beolvasott nyilatkozata.

Líbia volt igazságügy-minisztere, Musztafa Abdel-Dzsalíl az Expressen című svéd lapnak nyilatkozva úgy vélte, hogy meg vannak számlálva Kadhafi napjai, s az ezredes öngyilkosságot fog elkövetni, akárcsak Adolf Hitler a II. világháború végén. Dzsalíl nemrégiben mondott le posztjáról tiltakozásul amiatt, hogy a líbiai vezetés erőszakkal lépett föl a kormányellenes tüntetők ellen.

Biztonsági okokból felfüggesztette járatainak indítását a líbiai fővárosba, Tripoliba az Alitalia olasz légitársaság. Közleményében a vállalat a döntés okaként felsorolta, hogy utasai a tripoli repülőtéren nem tudják megközelíteni a beszállókapukat, nincs biztonsági ellenőrzés, csomagszállítás, nem működnek a belföldi és külföldi telefonvonalak, valamint az utasokat támogató szolgáltatások.

A líbiai kormányzatnak haladéktalanul véget kell vetnie a "gyalázatos és elfogadhatatlan" vérontásnak - jelentette ki szerdán Washingtonban Barack Obama amerikai elnök, aki a nyilvánosság előtt először hallatta szavát a válsággal kapcsolatban. Obama hangsúlyozta, hogy a líbiai vezetésnek tiszteletben kell tartania az ország népének olyan egyetemes szabadságjogait, mint a békés gyülekezéshez való jog, a szólás szabadsága és az ember saját sorsának meghatározásához való joga.

Felelősségre vonásra számíthatnak a líbiai atrocitások elkövetői és elrendelői - mondta a brit külügyminiszter. William Hague a BBC rádió csütörtök délelőtti politikai magazinműsorában kijelentette: a líbiai rezsim "súlyos bűncselekményeket" követ el azzal, hogy saját népére lövet, és a brit kormány "keresni fogja a módját" a felelősök elszámoltatásának.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíciót egyre súlyosabb bírálatok érik a Líbiában tartózkodó több száz brit evakuálásának késlekedése miatt. A brit légihíd csak csütörtökön lépett ténylegesen működésbe, miután a brit külügyminisztérium által bérelt első repülőgép - amelynek előző nap kellett volna felszállnia - meghibásodott, és nem tudta elhagyni a londoni Gatwick repülőteret.

A BBC riporterének felvetésére, miszerint "még a magyarok és a lengyelek is" előbb tudtak mozgósítani repülőgépeket, mint Nagy-Britannia, Hague - elnézést kérve az érintettektől - csak annyit tudott mondani, hogy "a tripoli repülőtéren várakozókat nem számítva" őt háborították fel a leginkább a zökkenők. Biztosította ugyanakkor a kimentésükre váró briteket, hogy a már elindult repülőgépekre mindenki fel fog férni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!