Hírek

2011.02.12. 09:43

Múltidéző: február, a Jégbontó hava

Február, azaz Jégbontó hava az év második hónapja, szabályos években 28 napos, szökőévekben pedig 29 napos. Háromszor fordult elő a történelemben február 30-a (a Szovjetunióban kétszer, Svédországban pedig egy alkalommal).

Fülöp-Wekker Anita

Február a nevét Februusról, a megtisztulás római istenétől kapta. Szabályos években a február a hét ugyanazon  napjával  kezdődik, mint az adott év márciusa és novembere. Szökőévekben pedig ugyanazzal a nappal, mint az augusztus. Februárban tartják négyévente a téli olimpiai játékokat.

II.1.: A köztársaság napja Magyarországon, a Tisza élővilágának emléknapja. Romániában 2000. január 31-én a Szamos felső folyásának vízgyűjtő területén működő román bányavállalat cianiddal és nehézfémekkel szennyezte a Szamos és a Tisza folyókat. A szennyeződés február 1-12 között vonult le a Tiszán, ökológiai katasztrófát okozva a folyó élővilágában. Erre emlékezve az Országgyűlés ezt a napot a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította.

II.3.: A rejtvényfejtők napja, valamint Szent Balázs ünnepe, a katolikus egyházban ekkor végzik a balázsolást, ami megvéd a torokgyíktól.

II.4.: Rákellenes világnap,és a magyar katonai térképészet napja. A Magyar Honvédség  fegyvernemi ünnepe.

II.6-án született Axl Rose amerikai rockzenész, a Guns N’ Roses együttes énekese 1962-ben.

II.11.: A betegek világnapja.

II.14.: Szent Bálint napja, a szerelmesek védőszentjének ünnepe („Valentin-nap”).

II.19.: Nemzetközi férfinap. Ekkor hunyt el Wass Albert erdélyi magyar költő, író 1998-ban.

II.21.: Az anyanyelv nemzetközi napja.

II.25.: A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja.

Hagyományosan februárra esik a farsang időszakán belül a legtöbb bál, mulatság, karnevál, felvonulás. A leghíresebbek a Rio-i és a Velencei Karnevál, Magyarországon pedig a Busójárás. A farsang jellegzetes süteménye a fánk és a rétes, a régiek a sok étel fogyasztásától az év bőségét remélték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!