Hírek

2011.03.11. 12:14

Alekszejev: jól érzem magam Szombathelyen, de a magyar nyelvvel nehezen boldogulok

A Falco-Szova KC alappillére, boldog családapa - egy hétköznapi, de nem mindennapi ember. Őt kérdeztük a csapatról, szurkolókról és a magyar nyelv nehézségeiről.

Csuka Ádám

Hogy érzi magát újra Szombathelyen?

A családom és én is otthon érzem magam a városban, itt született meg a második fiam is. Amellett, hogy gyönyörű a város, az emberek is nagyon barátságosak és segítőkészek.

Hogy boldogul a magyar nyelvvel?

Egy nagyon kicsit tudok csak magyarul, pár szót ismerek csupán. Szoktam étteremből rendelni: ilyenkor csak annyit mondok, hogy a szokásosat, vagy húslevest kérek.
Tudok káromkodni (mindenki ezt tanulja meg először), de ezt most inkább nem ragoznám. Komolyra fordítva a szót, az ismertebb szavakat ki tudom venni, így nagyjából értem miről beszélnek körülöttem az emberek.

Van nyelvtanulási kötelezettségük a külföldi játékosoknak?

Nincs, a játékosokkal egymás között angolul beszélünk. Tudom, már 4 éve vagyok itt, és beszélnem kellene magyarul. Próbálkozom, és sajnálom hogy még nem megy, de a magyar nem hasonlít egyetlen másik nyelvhez sem, minden szót külön meg kell jegyezni. Valószínűleg azért is nehezebb megtanulnom a nyelvet, mert a lakásba belépve, a családommal oroszul beszélek.

Amikor Körmendre igazolt megváltozott a kapcsolata a Falco szurkolókkal?

Egyáltalán nem. Amikor Körmendre kerültem, azt gondoltam utálni fognak, de nem. Sosem volt problémám a szurkolókkal, sem Körmenden, sem Szombathelyen. Az emberek tudják, hogy profi játékos vagyok, és megteszek mindent a csapatomért. A Körmenden töltött idő alatt is voltak Falco-szurkolók, akik érdeklődtek hogylétem felől; s többen remélték, hogy a következő szezonban újra Szombathelyen fogok játszani. Ez kimondhatatlanul jól esett nekem.

Sikerült ismét beilleszkedni a csapatba?

Igen, ráadásul sokan visszatértek a régi csapatból, így rendkívül családias a hangulat. Mindig segítünk egymásnak és sokat beszélgetünk.

Milyen a csapat az előző idényhez képest erőnlétileg, technikailag és csapatszellem terén?

Nem is tudom. Jó csapatunk van, de amikor 2008-ban bajnokok lettünk, akkor volt a legjobb. Arnas, Ciric, Pankár Tibi, Bam, Kálmán Laci, Borszéki Csaba, én és mindenki más abból a csapatból már vágyott a győzelemre, előtte még sosem nyertünk. Akkor minden összejött. Azóta több új játékos érkezett, edzőcsere is történt, és a stratégiánk is új. Próbálunk újra a csúcsra érni, és megoldást találni a problémákra. Mindenesetre sokat kell még fejlődnünk. A célunk jelenleg a nyolc közé jutás.

Ki lesz a bajnok illetve kik lehetnek az esélyesek?

A Szolnokot tartom esélyesnek, nekik vannak a legjobb külföldi és magyar játékosaik. Nagyon erős csapat, és Magyarországról egyedüliként ők szerepelnek a Eurochallange-ben. Hozzájuk tudnám hasonlítani az Albacompot, a Paksot, Körmendet, akik szintén nagyon erősek. De a rájátszás az rájátszás: senki nem tudhatja előre, hogy ki fogja megnyerni. Mindenestre az imént említett csapatoknak van a legnagyobb esélyük.

Mik jelenthetnek plusz motivációt a meccsek előtt?

Mivel sok meccset elvesztettünk a szezon elején, így most nagyon szeretnénk nyerni, és ezért meg is teszünk mindent. Próbáljuk egymást motiválni. A játékosoknak jóban-rosszban együtt kell lenni, ez a legfontosabb.

Mennyi segítséget jelent a közönség a meccseken?

A szurkolók támogatása nélkül a Falco nem is lenne Falco. Sokan vannak, akik bárhová eljönnek velünk, még akkor is, ha hét-nyolc órát kell utazni, mint például Nyíregyházára. Amikor ott vannak a szurkolóink, olyan energiát sugároznak, amely legyőzhetetlenné tesz minket. Ez is hozzátesz ahhoz, hogy itthon tudjuk érezni magunkat Szombathelyen. Meg szeretném köszönni ezt nekik, mert a csapatnak vannak nem csak jó, hanem rossz napjai is, de ők mindig ott vannak mellettünk.

Gratulálunk a ZTE elleni győzelemhez, második gyermeke megszületéséhez, és további sportsikereket kívánunk – természetesen a Falcoval!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!